Τραμπ: To «πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει Αμερική μονάχη

Να ανοικοδομήσει τις γέφυρες που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη διεθνή κοινότητα επιχείρησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, αν και διευκρίνισε πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον εμπορικό εθνικισμό του.

Ο κ. Τραμπ υπογράμμισε ότι ως πρόεδρος πάντοτε θα βάζει «πρώτα την Αμερική», όπως άλλωστε υποσχέθηκε προεκλογικά, όμως ξεκαθάρισε ότι «’πρώτα η Αμερική’ δεν σημαίνει Αμερική μονάχη».

Επιχειρώντας να καταλαγιάσει τις ανησυχίες για τις προστατευτικές πολιτικές κι εξαγγελίες του, ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι είναι υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, αλλά με προϋπόθεση να είναι «δίκαιο και ανταποδοτικό».

Τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται εφεξής να εθελοτυφλεί απέναντι σε πνευματική λογοκλοπή, άδικες κρατικές επιδοτήσεις και άλλες κρατικές παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν τον δίκαιο ανταγωνισμό. «Δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο εάν κάποιες χώρες εκμεταλλεύονται το σύστημα σε βάρος άλλων», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, επαναβεβαίωσε ότι η Αμερική θα διατηρήσει ηγετικό ρόλο και στην παγκόσμια ασφάλεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες χώρες μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά στην Ουάσιγκτον.

«Η κοινή μας ασφάλεια απαιτεί όλοι να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί», είπε ο κ. Τραμπ, υιοθετώντας ωστόσο μία σαφώς λιγότερο συγκρουσιακή γραμμή σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, όταν είχε αμφισβητήσει ακόμα και το άρθρο συλλογικής άμυνας του NATO.

Ο κ. Τραμπ πάντως εστίασε ιδιαίτερα στην οικονομική ευρωστία και τις επενδυτικές προοπτικές των ΗΠΑ, ειδικά μετά την ψήφιση της τεράστιας φορολογικής μεταρρύθμισης από τους Ρεπουμπλικάνους τον περασμένο μήνα.

Η Αμερική είναι «είναι το μέρος για μπίζνες», είπε.

Υποστήριξε ότι η Αμερική διαθέτει το καλύτερο εργατικό δυναμικό και προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για τη δημηγορία πλούτου, ενώ έδωσε στην κυβέρνησή του τα εύσημα για τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που έχει «σπάσει» το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr