Βαθαίνει η κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας με την Άγκυρα να διαψεύδει τον Λευκό Οίκο

Κλιμακώνεται η διπλωματική κόντρα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Τουρκία σχετικά με τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, κάλεσε την Τουρκία να «αποκλιμακώσει» και να «μειώσει» τη στρατιωτική δράση της και να αποφύγει τις απώλειες αμάχων.

Ο κ. Τραμπ κάλεσε επίσης την Άγκυρα να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στις τουρκικές και τις αμερικανικές δυνάμεις, ουσιαστικά προτρέποντας τον κ. Ερντογάν να μην επέμβει στον ανατολικότερο κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έσπευσε να διαψεύσει τον Λευκό Οίκο, με το κρατικό πρακτορείο Anadolu να αναφέρει ότι η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης «διαφέρει από την αλήθεια».

Τουρκικές κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν στο Anadolu πως ο κ. Τραμπ δεν εξέφρασε οιαδήποτε ανησυχία περί κλιμακούμενης βίας στην Αφρίν, και ζήτησε μόνο η τουρκική επέμβαση να έχει περιορισμένη διάρκεια.

Όσον αφορά τη Μανμπίτζ, οι πηγές του Anadolu αντέτειναν πως ο κ. Τραμπ συζήτησε με τον κ. Ερντογάν να αποφευχθούν συγκρούσεις εκ του σύνεγγυς λόγω της παρουσίας αμερικανών στρατιωτών.

Ακόμα πιο σκληρό τόνο υιοθέτησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, λέγοντας ότι εάν οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν τυχόν αντιπαράθεση με τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να «σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν
εν τω μεταξύ στη «Wall Street Journal» ότι είναι κάθετα αντίθετοι σε κάθε τουρκική ενέργεια στην περιοχή της Μανμπίτζ, αν και επισήμαναν ότι έχουν επισημάνει στους Κούρδους να μην επιδιώκουν κλιμάκωση της έντασης.

Ο κορμός των κουρδικών δυνάμεων στην Αφρίν ανήκει στην οργάνωση YPG, την οποία η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση όμως ξεχωρίσουν το YPG, το οποίο θεωρούν αξιόπιστο σύμμαχο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ουάσιγκτον έχει τροφοδοτήσει με όπλα και πυρομαχικά το YPG, όμως έχει καταστήσει σαφές στους Κούρδους ότι αυτά τα πολεμοφόδια δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν έναντι των Τούρκων.
Πηγή: skai.gr