Κατά 9% μειώθηκαν οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας το 2017

Κατά 9% μειώθηκαν οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας, φθάνοντας σε αξία τα 6,24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, σύμφωνα με το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. 

Η εξέλιξη συνδέεται με τη δέσμευση του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) να περιοριστούν οι πωλήσεις όπλων προς χώρες που δεν ανήκουν στη δυτική συμμαχία.

Η Γερμανία κατατάσσεται τρίτη στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως. Όμως το θέμα της πώλησης όπλων παραμένει ευαίσθητο στο εσωτερικό, δοθείσης της ιστορίας της χώρας και του ρόλου της στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην ηγέτης του SPD, είχε υποσχεθεί ότι θα εφαρμοστεί πιο περιοριστική πολιτική στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, ειδικά των ελαφρών όπλων.

Το ARD επικαλέστηκε στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο έχει ανατεθεί στο SPD, με βάση τα οποία οι εξαγωγές όπλων μειώθηκαν κατά 9% από τα 6,88 δισεκ. ευρώ το 2016.

Ωστόσο οι πωλήσεις προς τις λεγόμενες τρίτες χώρες, κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. ή του NATO, αυξήθηκαν στα 3,8 δισεκ. ευρώ το 2017 από τα 3,7 δισεκ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Ενώ ολόκληρη την κοινοβουλευτική περίοδο από το 2014 ως το 2017, όταν συγκυβερνούσαν οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με τους σοσιαλδημοκράτες, οι πωλήσεις όπλων συνολικά κατέγραψαν αύξηση 45% φθάνοντας σε ένα επίπεδο-ρεκόρ, στα 24,9 δισεκ. ευρώ, και ξεπερνώντας πολύ την προηγούμενη τετραετία, όταν συγκυβέρνησαν οι συντηρητικοί της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η Χριστιανική Ένωση της Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να αρχίσουν επίσημα συνομιλίες για να σχηματίσουν εκ νέου τον «μεγάλο συνασπισμό» την Παρασκευή. Το θέμα των εξαγωγών όπλων αναμένεται να είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα θιγούν.

Κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα μέρη συμφώνησαν να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς τα κράτη που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης. Η δέσμευση αυτή μοιάζει να βάζει στο στόχαστρο κυρίως τη Σαουδική Αραβία, μεγάλο αγοραστή γερμανικών όπλων. Άλλα τρίτα κράτη που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες γερμανικού οπλισμού είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία.

Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), που κατηγόρησε το SPD ότι αθέτησε την υπόσχεσή του να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων.

Πηγή: skai.gr