Προς προεδρικές εκλογές στις 30 Απριλίου οδεύει η Βενεζουέλα

Τη διενέργεια προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα έως το τέλος Απριλίου ζήτησε η φιλοκυβερνητική συντακτική συνέλευση, με τον «τσαβίστα» πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί παρά τη βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.

Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον του σώματος, ο υπαρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντιοσντάντο Καμπέλο δήλωσε με νόημα ότι η χώρα «έχει μόνον έναν υποψήφιο».

Η απόφαση της συντακτικής συνέλευσης έρχεται τη στιγμή που η αντιπολίτευση είναι αποδυναμωμένη, με τα ηγετικά και τα πιο λαοφιλή στελέχη της να βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε αυτοεξόριστα.

Ο κ. Μαδούρο έχει μάλιστα δηλώσει ότι η πολιτεία θα εμποδίσει τη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων στις προεδρικές κάλπες, επικαλούμενος την απόφασή τους να μποϋκοτάρουν της δημοτικές κάλπες του Δεκεμβρίου.

Μολονότι η Βενεζουέλα βιώνει βαθιά ύφεση, ελλείψεις σε βασικά αγαθά, υπερπληθωρισμό και τεράστια εγκληματικότητα, ο κ. Μαδούρο και οι «τσαβίστας» παραμένουν κυρίαρχοι στο πολιτικό σκηνικό, έχοντας υπό τον έλεγχό τους όλο τον κρατικό μηχανισμό και ένα μερίδιο πιστών ψηφοφόρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής αρνούνται να αναγνωρίσουν την φιλοκυβερνητική συντακτική συνέλευση, η οποία υποκατέστησε τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή – που ελεγχόταν από την αντιπολίτευση – την περασμένη άνοιξη.
Πηγή: skai.gr