Κλείσιμο

Πρώτη κατάθεση υπουργού του Τραμπ για την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές

Κατάθεση στην ομάδα του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος ερευνά τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τραμπ, Τζεφ Σέσιονς, όπως μεταδίδουν οι «New York Times» και το Associated Press.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η ομάδα Μούλερ εξετάζει υπουργό της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο κ. Μούλερ ερευνά, μεταξύ άλλων, εάν στελέχη της προεκλογική εκστρατείας ή του επιτελείου Τραμπ επιχείρησε να παρακωλύσει τις έρευνες για τις ρωσικές παρεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο έχει εξεταστεί και η αιφνιδιαστική απόλυση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, από τον κ. Τραμπ την περασμένη άνοιξη.

Στις αρχές του περασμένου έτους ήλθε στο φως πως ο κ. Σέσιονς είχε συναντηθεί δύο φορές προεκλογικά με τον τότε πρεσβευτή της Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, Σεργκέι Κίσλιακ.

Ο κ. Σέσιονς δεν είχε αποκαλύψει τις εν λόγω συναντήσεις κατά την εξέτασή του από τη Γερουσία πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να αυτόεξαιρεθεί από όλες τις έρευνες σχετικά με την ανάμιξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ των NYT, ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να πείσει τον κ. Σέσιονς να μην εξαιρεθεί από τις έρευνες. Όταν πληροφορήθηκε την απόφαση του υπουργού του φέρεται να απάντησε οργισμένα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε την υποχρέωση να τον προστατεύσει.

Μετά την εξαίρεση Σέσιονς την ευθύνη για τον συντονισμό των ερευνών σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις ανέλαβε αυτόματα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζεστιν, ο οποίος και διόρισε τον κ. Μούλερ ως ανεξάρτητο ειδικό σύμβουλο με ευρύτατες αρμοδιότητες.

Ο κ. Τραμπ έχει επικρίνει έντονα τον κ. Ρόζεστιν για τη στάση του κι έχει απορρίψει την έρευνα Μούλερ ως «κυνήγι μαγισσών» με πολιτικά κίνητρα.
Πηγή: skai.gr