Νέα αναστάτωση από τον Μπόρις Τζόνσον που ζητά χρήματα για το NHS

Σε δύσκολη θέση εκτιμούν οι πολιτικοί σχολιαστές στη Βρετανία ότι έφερε για ακόμα μία φορά την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ο Υπουργός Εξωτερικών και πρωτεργάτης του Brexit Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ζήτησε τη χορήγηση επιπλέον ποσού της τάξης των 100 εκατομμυρίων λιρών την εβδομάδα στο εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Ο κ. Τζόνσον είχε προϊδεάσει με άρθρο και δηλώσεις του για την πρόταση αυτή, καθώς υποστήριζε ότι το Brexit θα αποδώσει ένα «οικονομικό μέρισμα» που πρέπει να αξιοποιηθεί προς ενίσχυση του NHS.

Ο νυν Υπουργός Εξωτερικών έχει δεχθεί επανειλημμένως κριτική για το γεγονός ότι επέλεξε κατά την εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος για την ΕΕ να προβάλλει ως κεντρικό σύνθημα υπέρ του Brexit ότι η έξοδος από την ενωμένη Ευρώπη θα εξοικονομούσε 350 εκ. λίρες την εβδομάδα για το NHS. Ο ισχυρισμός αυτός έχει απορριφθεί ως ανακριβής από τον επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου.

Άλλοι υπουργοί υποστηρικτές του Brexit, όπως ο Υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και ο Υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ, όπως επίσης ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, φέρονται να στήριξαν την πρόταση-αίτημα του κ. Τζόνσον.

Εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού είπε ότι κατά το υπουργικό συμβούλιο η κα Μέι σημείωσε ότι όποια χρήματα εξοικονομηθούν από το Brexit θα διατεθούν για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και το NHS.

Ενδεικτική του ρήγματος που υπάρχει μεταξύ οπαδών και πολέμιων του Brexit στην κυβέρνηση, πάντως, ήταν η αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος δεν παρίστατο στο υπουργικό συμβούλιο λόγω του συμβουλίου των Ευρωπαίων ομολόγων του. Προσερχόμενος εκεί ο κ. Χάμοντ είπε με νόημα ότι «ο Μπόρις Τζόνσον είναι Υπουργός Εξωτερικών», για να προσθέσει ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών του NHS.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τζόνσον εκτιμούν ότι η νέα παρέμβασή του γίνεται για να επανέλθει ο ίδιος στο προσκήνιο της συζήτησης γύρω από το Brexit, καθώς η αίσθηση που έχει αρχίσει να επικρατεί είναι ότι η κα Μέι ενδίδει στις πιέσεις από το εσωτερικό και από τις Βρυξέλλες για αποδοχή μίας ήπιας εκδοχής του Brexit.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Υπουργό Εξωτερικών ότι ζητά την πρόσθετη χρηματοδότηση για την υγεία όχι επειδή ενδιαφέρεται για το NHS, αλλά για τη δική του προβολή. «Πού ήταν τα τελευταία δύο χρόνια; Είχαμε την παρουσίαση ενός προϋπολογισμού το περασμένο φθινόπωρο από την κυβέρνηση των Τόρις, ο οποίος απέτυχε εντελώς να δώσει στο NHS τη χρηματοδότηση που χρειάζεται. Πού ήταν (ο κ. Τζόνσον) σε εκείνον τον προϋπολογισμό;» σχολίασε ο σκιώδης Υπουργός Υγείας του Εργατικού Κόμματος Τζον Άσγουορθ.

Εκφράζοντας την οργή της έναντι της εκληφθείσας ως νέας προσπάθειας του Μπόρις Τζόνσον να υπονομεύσει την Πρωθυπουργό, η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ένθερμη υποστηρίκτρια της παραμονής στη ΕΕ Άννα Σούμπρι ζήτησε εκ νέου την αποπομπή του Υπουργού Εξωτερικών από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που έλαβε χώρα αναφορικά με το ζήτημα σήμερα, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ζήτησε σε πολύ έντονο τόνο από τον Υπουργό Εξωτερικών να σταματήσει τις δημοσιεύσεις και τις παρεμβάσεις και του τόνισε πως τέτοιου τύπου ζητήματα λύνονται εσωκομματικά. 
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο