Η Ουγγαρία παρεμποδίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Την πρόθεση της Ουγγαρίας να μην διευκολύνει την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ουκρανίας - ΝΑΤΟ στον τομέα της άμυνας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πίτερ Σιγιάρτο, την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Σιγιάρτο τόνισε ότι η θέση της Ουγγαρίας παραμένει αμετάβλητη: η Βουδαπέστη δεν θα υποστηρίξει τις προσδοκίες του Κιέβου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όσο παραβιάζει τα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Πόροσενκο, υπέγραψε νέο νόμο για την παιδεία στις 25 Σεπτεμβρίου, ο οποίος εξόργισε την Ουγγαρία, επειδή μείωσε τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

«Η Ουγγαρία είναι έτοιμη για διαβουλεύσεις και συμφωνίες με το Κίεβο όσον αφορά τον εκπαιδευτικό νόμο, αλλά με δεδομένο ότι το περιεχόμενό του θα αντιστοιχεί στα συμφέροντα και τις επιθυμίες της ουγγρικής κοινότητας στη Ζακαρπάτια», επισήμανε ο κ. Σιγιάρτο.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Βουδαπέστη θα συνεχίσει να βλέπει τον νόμο για την εκπαίδευση σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες, καθώς και τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr