Συμφωνία Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών για άρση του λουκέτου στο Δημόσιο

Σε μικρής διάρκειας συμφωνία για την επαναλειτουργία του αμερικανικού Δημοσίου, μετά από σχεδόν τρεις ημέρες «κλεισίματος», κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλές δημόσιες υπηρεσίες απενεργοποιήθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι βρέθηκαν σε υποχρεωτική αμισθί άδεια αφότου, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, η Γερουσία δεν κατόρθωσε να περάσει προσωρινή χρηματοδότηση του κράτους.

Ωστόσο, μετά από σχεδόν τρεις ημέρες πυρετωδών διαβουλεύσεων Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να υπερψηφίσουν την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού Δημοσίου έως τις 8 Φεβρουαρίου. Το μέτρο θα πρέπει να υπερψηφιστεί στη συνέχεια και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου όμως δεν αναμένεται να υπάρξει δυσκολία.

Κύριο «αγκάθι» ήταν η επιμονή των Δημοκρατικών ότι κάθε βραχυπρόθεσμος προϋπολογισμός θα έπρεπε να περιλαμβάνει λύση για τους περίπου 800.000 παράτυπους μετανάστες που ήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παιδιά και κινδυνεύουν με απέλαση από τις 5 Μαρτίου, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει άρει τις προστασίες που τους καλύπτουν.

Ειδικά ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας Τσακ Σούμερ συνέδεσε άρρηκτα και εξ αρχής την εξεύρεση χρηματοδοτικής λύσης με τη μεταναστευτική πολιτική.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιστέκονταν σε οποιαδήποτε συζήτηση για το μεταναστευτικό, όμως τελικά η «χρυσή τομή» βρέθηκε αφότου όταν επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ δεσμεύτηκε ότι θα φέρει άμεσα νομοθέτημα που θα προστατεύει τους εν λόγω μετανάστες – που είναι γνωστοί ως «ονειροπόλοι» (dreamers).

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν οριακή πλειοψηφία 51 εδρών στην 100μελή Γερουσία ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 60 ψήφους για να περάσουν νομοσχέδια χρηματοδότησης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ