Κλείσιμο

Επίσκεψη χαμηλών τόνων του Ρεξ Τίλερσον στο Λονδίνο μετά το «όχι» του Τραμπ

Το Λονδίνο επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, σε μία αρκετά υποβαθμισμένη επίσκεψη.

Δεχόμενος λίγες ερωτήσεις στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Μπόρις Τζόνσον, ο κ. Τίλερσον εξέφρασε την «ανησυχία» των ΗΠΑ για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία σε βάρος Κούρδων με τους οποίους η Ουάσιγκτον συνεργάζεται. Είπε πάντως ότι «θεμιτές» είναι και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της, κάτι που είχε δηλώσει νωρίτερα και ο κ. Τζόνσον.

«Έχουμε ως στόχο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να συνεργαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τις θεμιτές ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Τίλερσον, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον εστιάζει στην επίτευξη σταθερότητας στη Συρία και στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος.

Ο κ. Τίλερσον συζήτησε με τον βρετανό ομόλογό του πέρα από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και άλλα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως ο πόλεμος στην Υεμένη.

Τίλερσον και Τζόνσον αναφέρθηκαν επίσης με θερμά λόγια στην αμοιβαία αναγνώριση και πρόθεση διατήρησης της «ειδικής σχέσης» μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα είχε γίνει δεκτός στην Ντάουνινγκ Στριτ από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει ότι συζήτησαν όλο το εύρος της ειδικής σχέσης, με έμφαση στο Ιράν – τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τεχεράνης, αλλά και τη διεθνή συμφωνία για έλεγχο του πυρηνικού προγράμματός της, την οποία, όπως τονίζει η ανακοίνωση, η κα Μέι εξακολουθεί να στηρίζει πλήρως. Υπενθυμίζεται ότι την αντίθεσή του με τη συμφωνία έχει ξεκαθαρίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Τίλερσον είχε επισκεφθεί νωρίτερα το κτήριο της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο, κόστους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος Τραμπ είχε πει ότι δε θα παρευρισκόταν στα εγκαίνια της πρεσβείας, όπως αναμενόταν, θεωρώντας «κακή συμφωνία» της προεδρίας Ομπάμα τη μεταστέγαση της αμερικανικής πρεσβείας στη βρετανική πρωτεύουσα.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο