Κλείσιμο

Εκατέρωθεν πιέσεις για το Brexit δέχεται η Μέι

Αντιμέτωπη με αντίρροπες πιέσεις βρίσκεται η Τερέζα Μέι ενόψει της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τους όρους της μεταβατικής περιόδου μετά από το Brexit και της μελλοντικής εμπορικής σχέσης.

Μέσα στην εβδομάδα η ΕΕ αναμένεται να δημοσιεύσει μία προκαταρκτική συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αξιωματούχων στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιηθούν οι θέσεις της ΕΕ ενόψει της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Ενόψει όλων αυτών, η Κάρολαϊν Φέρμπερν, Γενική Διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας, του μεγαλύτερου οργανισμού εκπροσώπησης επιχειρήσεων στη χώρα, καλεί σήμερα τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να επανεξετάσει την απόφασή της για έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση.

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ του βρετανικού Τύπου, ομάδα μελών του υπουργικού συμβουλίου που είχαν στηρίξει την παραμονή στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα καλούν την κα Μέι να αποδεχθεί μία μελλοντική συμφωνία στα πρότυπα του «νορβηγικού μοντέλου», δηλαδή με εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό ώστε να εξασφαλιστεί μία συμφωνία για απρόσκοπτη πρόσβαση των βρετανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ενιαία αγορά.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, Συντηρητικοί βουλευτές που υποστηρίζουν με θέρμη το Brexit ζητούν από την πρωθυπουργό να μην αποδεχθεί την πληρωμή ούτε μίας λίρας προς την ΕΕ μετά από την ημέρα του Brexit, ούτε καν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, νέα έρευνα γνώμης μεταξύ βουλευτών δείχνει ότι το 75% των βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος πιστεύουν πως η ελεύθερη μετάβαση Ευρωπαίων πολιτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να τερματιστεί την 29η Μαρτίου 2019, οπότε και έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία του Brexit.

Παράλληλα, στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης η κα Μέι αναμένεται να δεχθεί πίεση από τους Brexiteer υπουργούς, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, να ανακοινώσει ότι θα κάνει πράξη ένα από τα συνθήματα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, τη διάθεση στο εθνικό σύστημα υγείας NHS ενός «μερίσματος από το Brexit» ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών την εβδομάδα.

Πληροφορίες των Times από τις Βρυξέλλες, εξάλλου, αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκοπεύουν να προσφέρουν στο Λονδίνο μόνο μία περιορισμένου εύρους εμπορική συμφωνία για το μέλλον, ελπίζοντας ότι θα πείσουν έτσι την Τερέζα Μέι να υποχωρήσει και να δεχθεί την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά.

Πίεση για να αλλάξει την επίσημη γραμμή του κόμματός του και να υποστηρίξει την παραμονή στην ενιαία αγορά δέχεται και ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η έξοδος από την ΕΕ υπέρ της οποίας ψήφισαν οι Βρετανοί αναπόφευκτα συνεπάγεται την έξοδο από την ενιαία αγορά.

Στην ίδια με την προαναφερθείσα έρευνα γνώμης μεταξύ βουλευτών προκύπτει ότι το 90% των Εργατικών βουλευτών θεωρούν την παραμονή στην ενιαία αγορά «συμβατή» με το Brexit.

Την Κυριακή δημοσκόπηση για την εφημερίδα Observer είχε δείξει ότι το 56% των ψηφοφόρων των Εργατικών θέλουν από τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αλλάξει στάση και να ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ενιαία αγορά (έναντι μόλις 13%).

Ο πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανατροπής του Brexit, δήλωσε στο BBC ότι ο κ. Κόρμπιν «προδίδει τις προοδευτικές αξίες» μη στηρίζοντας την παραμονή στην ενιαία αγορά. Εκτίμησε ότι εφόσον ο κ. Κόρμπιν άλλαζε στάση, θα άλλαζαν και οι ισορροπίες αναφορικά με το Brexit.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο