Γερμανία: Το μέλλον της ΕΕ, και του Σουλτς, κρίνεται στο συνέδριο του SPD

Στο έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD), που είναι σε εξέλιξη, θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το πολιτικό μέλλον του ίδιου του Μάρτιν Σουλτς.

Στο συνέδριο θα κριθεί η συμμετοχή ή όχι του κόμματος, στις διαπραγματεύσεις με την Άνγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. «Η Ευρώπη σας παρακολουθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά στον επικεφαλής του SPD ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε επικοινωνία που είχε μαζί του.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Μάρτιν Σουλτς εμφανίστηκε μαχητικός, καθώς από τη σημερινή έκβαση εξαρτάται και η πολίτικη του επιβίωση, αφού σε ενδεχόμενο «όχι» των συνέδρων θα αναγκαστεί πιθανότατα σε παραίτηση.

Ο κ. Σουλτς επιχείρησε να δικαιολογήσει την αλλαγή στη στάση του, λέγοντας ότι τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά μετά την κατάρρευση του σεναρίου για κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα» και έπρεπε να προχωρήσει σε αυτό το βήμα για να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα.

Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες , όπως είπε, του SPD απέναντι στους άλλους ευρωπαίους, προκειμένου να σταματήσει το ακροδεξιό κύμα. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ως «μανιφέστο για μια ευρωπαϊκή Γερμανία», ενώ έκανε λόγο για το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη

Αποκάλυψε μάλιστα ότι προ ήμερων του έγραψε ο Αλέξης Τσίπας πως «αν το δικό σας πρόγραμμα για την Ευρώπη υλοποιηθεί, τότε θα μπορέσει και η νέα γενιά των Ελλήνων, οι νέοι στην Ελλάδα να ελπίζουν ξανά σε εργασία και απασχόληση». Η ψηφοφορία των συνέδρων θα γίνει το απόγευμα.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.


Πηγή: DW - skai.gr