Άγκυρα: Δεν επλήγησαν άμαχοι στη Συρία - Κούρδοι: Θα σας συντρίψουμε

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντισταθούμε, θα συντρίψουμε και αυτή την επίθεση όπως και άλλες» διαμηνύουν οι άνδρες της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), απαντώντας στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» που ξεκίνησε το Σάββατο στη συριακή περιοχή Αφρίν, και είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στην Αφρίν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί σε καταφύγια.

Στη συνδυασμένη επιχείρηση από ξηράς και αέρος δεν στοχοποιήθηκαν, ούτε τραυματίστηκαν άμαχοι, διαβεβαίωσε πάντως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, τα θύματα ήταν μόνο «τρομοκράτες» του YPG που φορούσαν στολές.

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να υποστηρίξουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα, αλλά κάνουμε τα δικά μας βήματα για να εξασφαλίσουμε τα σύνορά μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι δόθηκε «γραπτή ενημέρωση» στο καθεστώς Άσαντ σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν.

Για την επιχείρηση τουρκικός στρατός επικαλείται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά και «το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα όπως καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο».

Στον ΟΗΕ θα προσφύγει η ρωσική κυβέρνηση για να σταματήσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν. Την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή κοντά στην Αφρίν ανακοίνωσε η ρωσική στρατιωτική διοίκηση στη Συρία.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ σχολίασε νωρίτερα ότι η επίθεση δεν έχει ως στόχους τους Σύρους, τους Κούρδους ή τους Άραβες, αλλά τους τρομοκράτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, του PKK, PYD και του ΥPG. 

Την επιχείρηση ανακοίνωσε ουσιαστικά νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και της Δαμασκού. 


Πηγή: skai.gr