Σε εξέλιξη η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν (video)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση  "Κλάδος Ελαίας" εναντίον των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία, με πλήγματα σε κουρδικούς, κυρίως, στόχους μέχρι στιγμής. 

Το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στην περιοχήμ, ενώ την επιχείρησε ανακοίνωσε ουσιαστικά νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και της Δαμασκού. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις.

"Οι ένοπλες δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια αεροπορική επιχείρηση για να καταστρέψουν στοιχεία των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG)" ανακοίνωσε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ σχολίασε ότι η επίθεση δεν έχει ως στόχους τους Σύρους, τους Κούρδους ή τους Άραβες, αλλά τους τρομοκράτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, του PKK, PYD και του ΥPG. 

Πάντως, Κούρδος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Αφρίν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί σε καταφύγια.

Λίγο νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε καταφύγια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούν τα μέλη τριών οργανώσεων, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του κουρδικού συριακού κόμματος PYD και των YPG, υποστηρίζοντας ότι έβαλαν εναντίον τουρκικών θέσεων εντός της Τουρκίας.
"Για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στις 17.00 (16.00 ώρα Ελλάδας) της 20ής Ιανουαρίου εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG και IS (Ισλαμικό Κράτος)" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζόζεφ Ντάνφορντ συζήτησαν τηλεφωνικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται ότι συζητήθηκε "η κατάσταση στη Συρία και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος", χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Γκερασίμοφ και Ντάνφορντ έγινε αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας  ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι "κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων" που δρουν στη Συρία, αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή. "Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ", πρόσθεσε.

Για το θέμα υπήρξε, το Σάββατο, τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Αμερικανού ομολόγου του Ρεξ Τίλερσον, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr