Γκρεμίζεται το ηγετικό προφίλ των ΗΠΑ επί Τραμπ ενώ η Κίνα κερδίζει

Μεγάλη φθορά έχει υποστεί η εικόνα της Αμερικής ως ηγέτιδας δύναμης σε παγκόσμια κλίμακα κατά το πρώτο έτος της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, επιτρέποντας σε χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα να πάρουν τα «σκήπτρα», σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup.

Μόλις το 30% των ερωτηθέντων σε 134 χώρες είχαν θετική εντύπωση για την παγκόσμια ηγεσία που επέδειξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, υπό τη σκιά των κρίσεων στην Κορεατική Χερσόνησο και τη Μέση Ανατολή, της αμφισβήτησης της χρησιμότητας του NATO από τον κ. Τραμπ, της αμερικανικής εξόδου από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και του εμπορικού εθνικισμού που προωθεί ο Λευκός Οίκος.

Πρόκειται για πτώση 18 μονάδων
συγκριτικά με την τελευταία χρονιά της προεδρίας Ομπάμα και το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τότε που η Gallup άρχισε να δημοσιεύει την εν λόγω έρευνα πριν από μία δεκαετία.

Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό, 34%, είχε διαπιστωθεί το τελευταίο έτος της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου το 2008.

Πολύ μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν επί Τραμπ στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και στον Καναδά, δηλαδή σε περιοχές όπου η Ουάσιγκτον διαθέτει παραδοσιακούς συμμάχους ή ασκεί σημαντική επιρροή.

Ειδικά στη Λατινική Αμερική η θετική εντύπωση για τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ έπεσε στο 24% κατά μέσο όρο, δηλαδή λιγότερο από το μισό σε σχέση με το 49% που είχε καταγραφεί στο τέλος της οκταετίας Ομπάμα.

Κέρδη για ανταγωνιστές των ΗΠΑ

Η φθορά του ηγετικού προφίλ της Αμερικής έχει επιτρέψει σε άλλες χώρες να αναβαθμίσουν τη δική τους θέση, με κυριότερους κερδισμένους να είναι η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία.

Το 41% των ερωτηθέντων στις 134 χώρες έκρινε θετικά τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει το Βερολίνο στις παγκόσμιες υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει πολύ μικρότερη ανάμιξη σε σχέση με τις ΗΠΑ σε κρίσεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Η Κίνα, την οποία η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται ως γεωστρατηγικό ανταγωνιστή της, κέρδισε τη θετική εντύπωση του 31%, ξεπερνώντας οριακά την Αμερική του Τραμπ, ενώ λίγο πιο πίσω, με 27% αποδοχή, έρχεται η Ρωσία.

Η έρευνα της Gallup διενεργήθηκε σε βάθος οκτώ μηνών, από τον Μάριο έως τον Νοέμβριο του 2017.
Πηγή: skai.gr