Κλείσιμο

Πουτζδεμόν: Δεν υπάρχει λόγος να μην κυβερνήσω από το Βέλγιο

Τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να διοικεί την Καταλονία από το Βέλγιο έδωσε σήμερα ο αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν, πηγαίνοντας για ακόμα μια φορά κόντρα στις προειδοποιήσεις της ισπανικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της περιφέρειας εξ αποστάσεως.

Με αυτόν τον τρόπο ο Πουτζδεμόν είπε πως θα αποφύγει τον εγκλεισμό του σε φυλακή καθώς διώκεται από τη δικαιοσύνη και θα μπορέσει να ενεργεί ελεύθερος ως πρόεδρος.

«Στη φυλακή δεν θα μπορούσα να απευθυνθώ στον κόσμο, ούτε να γράφω, ούτε να δέχομαι επισκέπτες. Ο μόνος τρόπος είναι να μπορώ να είμαι ελεύθερος και ασφαλής. Δεν μπορώ να ενεργώ ως πρόεδρος αν είμαι φυλακισμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πουτζδεμόν σε συνέντευξή του στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Catalunya Radio από το Βέλγιο, όπου αυτοεξορίστηκε μαζί με πρώην υπουργούς του.

«Οι συνθήκες δεν είναι όπως θα τις θέλαμε, αλλά δυστυχώς θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να είμαι πρόεδρος από τη φυλακή παρά να το κάνω από εδώ (το Βέλγιο), ελεύθερος», σημείωσε.

Είπε πως τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα βοηθούν κάποιον να κυβερνήσει εξ αποστάσεως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μεγάλα επιχειρηματικά, πανεπιστημιακά ή ερευνητικά σχέδια.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν αναχώρησε για τις Βρυξέλλες λίγο πριν του απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και στάση και τώρα θεωρεί ότι θα εκλεγεί πρόεδρος εξ αποστάσεως, κάτι που οι νομικές υπηρεσίες του καταλανικού κοινοβουλίου εκτιμούν πως είναι παράνομο.

Μετά τη συμφωνία του κόμματός του Μαζί για την Καταλονία με το κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), ο Πουτζδεμόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της περιφέρειας.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της περιοχής έπληξε τους επενδυτές και οδήγησε χιλιάδες εταιρείες να μετακινήσουν την έδρα τους σε άλλο σημείο της Ισπανίας.

Η καταλανική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία πλειοψηφικά τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου εάν θα επιτρέψει στους υποψηφίους να είναι μακριά. Η Μαδρίτη δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση στα δικαστήρια.
Πηγή: skai.gr