Σομαλία: 32 παιδιά διασώθηκαν από τις ισλαμιστικές γραμμές της αλ Σαμπάμπ

Τριανταδύο παιδιά ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να σώσουν από τις γραμμές των ισλαμιστών οι αρχές της Σομαλίας οι οποίες εισέβαλαν χθες σε σχολείο που διηύθυνε η αλ Σαμπάμπ.

«Τα 32 παιδιά είναι ασφαλή και η κυβέρνηση τους φροντίζει. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι τρομοκράτες στρατολογούν μικρά παιδιά», δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ο Αμπντιραχάν Ομάρ Οσμάν, υπουργός Τύπου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας.

«Αυτό αποδεικνύει ότι οι τρομοκράτες είναι απελπισμένοι καθώς χάνουν τον πόλεμο και οι άνθρωποι αποστρέφονται την τρομοκρατία» σημείωσε ο ίδιος.

Η αλ Σαμπάμπ δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις, συνοδευόμενες από αεροσκάφη, επιτέθηκαν στο σχολείο στην περιοχή Middle Shabelle και απήγαγαν τους μαθητές.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τέσσερα παιδιά και ένας δάσκαλος σκοτώθηκαν ενώ υπογράμμισε ότι για τους θανάτους ευθύνεται η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch.

Η σομαλική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σκοτώθηκαν παιδιά κατά τη διάσωση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Human Right Watch, η οποία ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τον Σεπτέμβριο του 2017 η αλ Σαμπάμπ έχει ζητήσει από τους κατοίκους των χωριών να παραδώσουν όλα τα παιδιά που βρίσκονται μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών (εκατοντάδες). 
  
Η πολιτοφυλακή αλ Σαμπάμπ η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα αγωνίζεται για να ανατρέψει τη Σομαλική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και να καθιερώσει τον δικό της κανόνα βασισμένο σε μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

Πηγή: skai.gr