Κλείσιμο

Τουρκία: Ανοησίες οι ενστάσεις των ΗΠΑ για επέμβαση στη βόρεια Συρία

Η επέμβαση του τουρκικού στρατού στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν στη βόρεια Συρία θα προχωρήσει κανονικά, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, απορρίπτοντας αιχμηρά τις ενστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θα γίνει», δήλωσε ο υπουργός Νουρετίν Τσανικλί, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. «Όλες οι τρομοκρατικές γραμμές στ βόρεια Συρία θα εξαλειφτούν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος», προσέθεσε.

Ήδη το τουρκικό πυροβολικό έχει «σφυροκοπήσει» κουρδικές θέσεις στην περιοχή της Αφρίν, ενώ το Anadolu μεταδίδει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την περιοχή της Αφρίν ενόψει της τουρκικής επιχείρησης.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ κάλεσε την Τουρκία να μην επέμβει στην Αφρίν και να αποφύγει τη βία, όμως ο κ. Τσανικλί απέρριψε τις δηλώσεις της ως «ανοησίες».

Αιτία της νέας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα είναι η πρόθεση των ΗΠΑ να συγκροτήσουν κουρδική δύναμη 30.000 ανδρών στη βόρεια Συρία. Μέρος της δύναμης θα αποτελείται από αντάρτες της οργάνωσης YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη σχεδιαζόμενη κουρδική δύναμη ως «τρομοκρατικό στρατό» που θα απειλεί τα σύνορά της, ενώ αντίθετα η κ. Νάουερτ επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι θα πρόκειται για μία δύναμη εσωτερικής ασφάλειας που θα αντιμάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ο κ. Τσανικλί δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της επιχείρησης, λέγοντας πως αυτή η σιωπή είναι μέρος της προετοιμασίας. Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε πει πως η επιχείρηση μπορεί να αρχίσει εντός ωρών.

Τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έδωσε την εντύπωση πως προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την επέμβαση στην Αφρίν, επιζητώντας τη στήριξη της Ρωσίας, παρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε χθες με τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοΐγου. Το τουρκικό στράτευμα είχε νωρίτερα ανακοινώσει πως ο κ. Ακάρ να συναντηθεί και με τον ρώσο ομόλογό του Βαλέρι Γερασίμοφ.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει από την πλευρά της προειδοποιήσει την Άγκυρα πως θα αντιδράσει σε τυχόν επέμβαση στην Αφρίν.
Πηγή: skai.gr