Διχάζει ο νέος μεταναστευτικός νόμος Μακρόν

Το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό προβλέπει την απέλαση όλων όσων η αίτηση παροχής ασύλου έχει απορριφθεί. Πολλοί κατηγορούν τον Εμανουέλ Μακρόν για ασυνέπεια, δεδομένου ότι προεκλογικά είχε δηλώσει τα αντίθετα.

Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στις περσινές προεδρικές εκλογές είχε εκληφθεί από πολλούς όχι μόνο ως σημαντική επικράτηση έναντι της Μαρίν Λεπέν, αλλά πολύ περισσότερο ως νίκη για τα ανθρωπιστικά ιδεώδη απέναντι στην μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία.

Όμως φαίνεται ότι πλέον τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροχιά, με τον γάλλο πρόεδρο να υιοθετεί μια πιο σκληρή στάση. Αυτό έγινε εμφανές στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μακρόν στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας, από όπου μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν ακόμη να περάσουν παράτυπα στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο μέλλον, όπως δήλωσε, σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνονται «αυτόματες» απελάσεις, ενώ στράφηκε και κατά κάποιων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του προσφυγικού, λέγοντας ότι συμβάλουν στη «διάδοση ψευδών πληροφοριών».

«Η γαλλική κυβέρνηση με τις ενέργειές της δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα του ασύλου» δήλωσε ο Εμ. Μακρόν την περασμένη εβδομάδα συμπληρώνοντας όμως ότι «άσυλο δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε όλους αδιάκριτα».

Όπως υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος με αφορμή τα τελευταία στοιχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, «η Γαλλία δέχεται πολύ μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, κάτι που είχε να ζήσει από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία οι γαλλικές αρχές δέχθηκαν το 2017 σχεδόν 100.000 αιτήσεις παροχής ασύλου, 17% περισσότερες σε σχέση με το 2016, από τις οποίες όμως μόνο το ένα τρίτο έγιναν δεκτές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ δήλωσε ότι «αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να μείνουν στη χώρα, θα έπρεπε κάθε χρόνο να χτίζουμε μια πόλη μεσαίου μεγέθους». Πάντως σε σύγκριση με τη Γερμανία ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γαλλία είναι μικρότερος. Στη Γερμανία το 2017 ο αριθμός τους ανήλθε στις 187.000, με καθοδική βέβαια τάση.

Πολιτικές πιέσεις εκ δεξιών

Εδώ και καιρό ο Εμ. Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση, ενώ στη χώρα η ξενοφοβία παραμένει ισχυρή. Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν εξακολουθεί να έχει ρεύμα, ενώ και οι Ρεπουμπλικανοί με τον νέο τους αρχηγό, Λοράν Βοκιέ, ακολουθούν μια πιο αυστηρή γραμμή στο προσφυγικό.

Μάλιστα ο κ. Βοκιέ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενός «αυστηρού ορίου» ως προς τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που μπορούν να παραμείνουν στη χώρα. Για το λόγο αυτό ο Εμ. Μακρόν θέλει να φέρει προς διαβούλευση τον επόμενο μήνα στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο μεταναστευτικό νόμο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία όλοι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, κάτι που προφανώς δεν ήταν πάντα αυτονόητο, ενώ θα πρέπει να βελτιωθεί και η ένταξη των αιτούντων στην κοινωνία.

Αντίθετα, εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί θα πρέπει να απελαύνονται. Η δυνατότητα απέλασης είναι και το σημείο εκείνο στο οποίο εστιάζουν πολλοί επικριτές πλέον στην Γαλλία. Στο νέο νομοσχέδιο θα προβλέπονται εντονότεροι έλεγχοι από ειδικές ομάδες που θα εργάζονται για τον εντοπισμό των παράτυπων μεταναστών, των λεγόμενων 'sans papier'.

Όπως επίσης θα προβλέπονται και ταχύτερες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, κάτι βέβαια που πολλοί επικρίνουν με το επιχείρημα ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου. Για παράδειγμα προβλέπεται μείωση της προθεσμίας κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις 120 στις 90 μέρες, ενώ αυξάνονται και οι ποινές κράτησης όσων συλλαμβάνονται χωρίς χαρτιά ή όσων διαμένουν στη χώρα ενώ έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους.

Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο Μακρόν

Η κριτική που δέχεται ο Εμ. Μακρόν είναι ήδη έντονη. Ο Λοράν Τζιοβανόνι από τη MKO Secours Catholique εκτιμά ότι πρόκειται για «ένα βήμα προς τα πίσω», ενώ ο νόμος αυτός ενδέχεται να οδηγήσει στην απέλαση όλων όσων δεν χαρακτηρίζονται «πρόσφυγες πολέμου» με τη στενή έννοια.

Μάλιστα ο νομπελίστας λογοτέχνης Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό θεωρεί ότι ο διαχωρισμός σε «πρόσφυγες πολέμου» και «οικονομικούς μετανάστες» αποτελεί μια «αδιανόητη άρνηση του ανθρωπισμού».

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται πολλοί γάλλοι διανοούμενοι και πολιτικοί, όπως ο Ζαν Πιζανί Φερύ, πρώην σύμβουλος του Μακρόν, καλώντας τον να φανεί αντάξιος των ανθρωπιστικών ιδεωδών και να τερματίσει αυτή τη νέα πολιτική ασύλου που επιχειρεί να υιοθετήσει με το νέο νόμο.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος απάντησε μέσω Twitter «Όταν πρόκειται για το ζήτημα της μετανάστευσης, τότε είναι απαραίτητη η αποφασιστικότητα, η αποτελεσματικότητα και η ανθρωπιά. Ανθρωπιά χωρίς αποτελεσματικότητα είναι απλά όμορφες λέξεις. Αποτελεσματικότητα χωρίς ανθρωπιά - είναι αδικία».

Οι επόμενες μέρες και μήνες αναμένονται έτσι κρίσιμοι για τη Γαλλία.
Πηγή: Deutsche Welle - Κρίστοφ Χάσελμπαχ / Δήμητρα Κυρανούδη