ΗΠΑ: «Παγώνει» η χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν θα εκταμιεύσουν μέχρι νεωτέρας τα 45 εκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, που υποσχέθηκαν να δώσουν τον περασμένο μήνα, μετά από επείγουσα έκκληση με σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που είχε απευθύνει η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα διαθέσει 65 εκατομμύρια δολάρια όπως προγραμμάτιζε στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους και τόνισε ότι η UNRWA οφείλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τη φύση των οποίων δεν προσδιόρισε.
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ αρνήθηκε ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης αυτής αποφασίστηκε για να τιμωρηθούν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι καταδίκασαν την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο πως αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, πρακτικά διακόπτοντας κάθε επαφή με την Ουάσινγκτον.

Η δέσμευση για τη χορήγηση της χρηματοδότησης ύψους 45 εκατ. δολαρίων είχε γίνει με μια επιστολή προς τον επικεφαλής της UNRWA, τον Πιερ Κρέχενμπουλ, με ημερομηνία 15η Δεκεμβρίου, που υπέγραφε ένα ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιο για τον οικονομικό έλεγχο, ο Έρικ Χέμπρι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να διαθέσουν αυτή τη χρηματοδότηση στην UNRWA στις αρχές του 2018», ανέφερε η επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς την Πέμπτη. «Μια επιπρόσθετη επιστολή (...) που θα επιβεβαιώνει αυτή τη συνεισφορά θα σταλεί ως ή πριν από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2018».

Η Νάουερτ δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων την Πέμπτη ότι η δέσμευση για τη χρηματοδότηση είχε σκοπό να βοηθήσει την υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών να κάνει «προβλέψεις» αλλά δεν αποτελούσε εγγύηση.

«Αυτή τη στιγμή, δεν θα το χορηγήσουμε αυτό (το ποσό), αλλά αυτό δεν σημαίνει –θέλω να γίνει σαφές αυτό– πως δεν θα το προσφέρουμε στο μέλλον», ανέφερε η Νάουερτ.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ