Κλείσιμο

Ξεκάθαρο μήνυμα NATO στην ΠΓΔΜ να αξιοποιήσει την ευκαιρία για το όνομα

Ξεκάθαρο μήνυμα στον πολιτικό κόσμο της ΠΓΔΜ να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται για επίλυση του ονοματολογικού και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται έστειλε ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας ενώπιον της Βουλής στα Σκόπια, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως απομένει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία, και μολονότι χαιρέτισε την βούληση της χώρας να γίνει μέλος του NATO προσέθεσε με νόημα πως η φιλοδοξία πρέπει να συνοδεύεται από «ρεαλισμό».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε εξ ονόματος όλης της Συμμαχίας τις χθεσινές επαφές με την Ελλάδα για το όνομα, κάνοντας λόγο για «πολύτιμο βήμα», ενώ παρότρυνε τα Σκόπια να καλλιεργήσουν σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές τους.

Δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη είσοδο των Σκοπίων στο NATO στη σύνοδο του Ιουλίου, αν και αυτός είναι ο δεδηλωμένος στόχος της γειτονικής χώρας.

Ο δανός πολιτικός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η ΠΓΔΜ στα μέτωπα της καλής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Χαιρέτισε μεν την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί, αλλά υπογράμμισε ότι ένταξη στη Συμμαχία δεν προϋποθέτει μόνο κοινά συμφέρονται αλλά και «κοινές αξίες».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε κάθε βουλευτή και ειδικά την αντιπολίτευση να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στη μεταρρυθμιστική διαδικασία και την «εξέλιξη» της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ συνεχίζει τον κύκλο επαφών του με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Στις 17:05 ώρα Ελλάδος θα συναντηθεί θα προβεί σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ