Κυρώσεις στους παρατρεχάμενους του Μαδούρο ετοιμάζει η ΕΕ

Κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επτά ανώτεροι υπάλληλοι της Βενεζουέλας την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο Μαδούρο προκειμένου να επιλύσει την πολιτική κρίση στη χώρα.

Μεταξύ των ατόμων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, αν αυτές εγκριθούν από τους 28 ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, είναι και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ. 

Οι κυρώσεις, που θα αφορούν απαγορεύσεις ταξιδιών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, θα καταστήσουν σαφές πως οι χώρες της Ευρώπης υιοθετούν τώρα μια αυστηρότερη στάση απέναντι στο ζήτημα της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες κυρώσεις πιθανώς να αντιμετωπίσουν ανώτεροι αξιωματούχοι υπεύθυνοι των δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται για εκτεταμένες καταχρήσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια των αντιδημοκρατικών διαδηλώσεων πέρυσι.

Η ΕΕ δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον Μαδούρο, σε αντίθεση με τις κυρώσεις των Ηνωμένες Πολιτειών, καθώς επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις στους γύρω του. Ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ελεύθερος να ταξιδέψει για τυχόν μελλοντικές συνομιλίες.

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει συντρίψει την αντιπολίτευση και είναι ένοχη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οπότε πιστεύουμε ότι είναι καιρός να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.


Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ ΕΕ