Προβλήματα σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία λόγω του σφοδρού χιονιά

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο έχει προκαλέσει σε πολλές περιοχές του βορείου Ηνωμένου Βασιλείου η βαριά χιονόπτωση που ξεκίνησε τη νύχτα.

Στον αυτοκινητόδρομο Μ74 που διασχίζει τη Σκωτία οδηγοί λένε ότι ήταν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους χωρίς διέξοδο έως και εννέα ώρες, καθώς η ολισθηρότητα του οδοστρώματος έκανε αρθρωτά φορτηγά να διπλώσουν μπλοκάροντας εντελώς την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.

Με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -4 βαθμούς Κελσίου, προς βοήθεια των οδηγών κλήθηκαν τοπικά κλιμάκια διασωστών ορειβατών.

Όλα τα σχολεία στις κομητείες στα σύνορα Σκωτίας-Βόρειας Αγγλίας παρέμειναν κλειστά σήμερα λόγω του χιονιού και του παγετού, όπως επίσης πάνω από 100 σχολεία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παρέμεναν μέχρι το πρωί τουλάχιστον 600 κτίρια στη Σκωτία.

Στη νοτιοδυτική Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται και σήμερα σε ισχύ κίτρινη σοβαρή προειδοποίηση για χιόνι και παγετό. Σε πολλές περιοχές το φρέσκο χιόνι αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατοστά και στα πιο ορεινά τα 25 εκατοστά.

Την κατάσταση κάνουν πιο δύσκολη οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας. Πρόκειται για ανέμους που φέρνει η καταιγίδα Φιον, η έκτη καταιγίδα αυτόν το χειμώνα που είναι αρκετά ισχυρή να της δοθεί όνομα από τους μετεωρολόγους.

Η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον κάλεσε μέσω Twitter τους πολίτες να προσέχουν και σήμερα, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τους οδηγούς να αποφεύγουν τον Μ74.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο