Η Ιαπωνία προειδοποιεί για την παραπλανητική στάση της Βόρειας Κορέας

Δεν πρέπει να παραπλανηθούμε από την πρόσφατη φιλική στάση της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο.

Τα σχόλια αυτά της Ιαπωνίας έρχονται μετά τις επίσημες συζητήσεις υψηλού επιπέδου της Σεούλ με την Πιονγκιάνγκ για τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου και τη φαινομενικά φιλική στάση της χώρας του Κιμ. 

Η βορειοκορεατική πλευρά έχει προτείνει να στείλει στους Αγώνες μιας αντιπροσωπεία με στελέχη της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής, εκλέκτορες, αθλητές, φιλάθλους, καλλιτέχνες,παρατηρητές, μια ομάδα επίδειξης ταεκβοντό και δημοσιογράφους. 

Επίσης, όπως έγινε γνωστό πριν οπό λίγο, οι αθλητές της Νότιας και της Βόρειας Κορέας θα βαδίσουν μαζί και με κοινή σημαία στην τελετή έναρξής των Αγώνων. 

Οι 20 υπουργοί Εξωτερικών που συμμετείχαν χθες στις συνομιλίες στο Βανκούβερ του Καναδά συμφώνησαν να ασκήσουν πίεση στην Πιονγκγιάνγκ, αλλά εξέφρασαν και την υποστήριξή τους στις συνεχιζόμενες συζητήσεις Βορρά-Νότου.

Εν τω μεταξύ, παρά τις συνεχείς και ολοένα αυξανόμενες διεθνείς κυρώσεις η Βόρεια Κορέα δεν ανέκοψε τον ρυθμό ανάπτυξης του πυρηνικού της προγράμματος.

Η τελευταία βαλλιστική δοκιμή της, στις 28 Νοεμβρίου πυροδότησε νέο κύκλο κυρώσεων από τον ΟΗΕ, με στόχο την πρόκληση πλήγματος στη μεταφορά πετρελαίου και τα ταξίδια.

Ωστόσο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο με τον Νότο και πρότεινε την αποστολή αντιπροσωπείας στους Αγώνες της Νότιας Κορέας τον επόμενο μήνα.

Πηγή: skai.gr