Κλείσιμο

Συνάντηση Ερντογάν - Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό για την Ιερουσαλήμ

Το Βατικανό θα επισκεφθεί στις 5 Φεβρουαρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδεχόμενος την πρόσκληση του πάπα Φραγκίσκου, σύμφωνα με την Αγία Έδρα.

Η τουρκική εφημερίδα Sabah αναφέρει πως κατά τη συνάντησή τους ο Τούρκος Πρόεδρος θα ευχαριστήσει τον πάπα για την υποστήριξή του στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συμφωνούν στο θέμα της Ιερουσαλήμ, συνομίλησαν πολλές φορές στο τηλέφωνο τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Χιλιανός ιερέας έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ και του Αμερικανού πρόεδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να εγκαταστήσει εκεί την αμερικανική πρεσβεία. Είχε επίσης υποστηρίξει την προσπάθεια της Τουρκίας να ακυρώσει την απόφαση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του, ενώ ο πάπας, ο οποίος υποδέχθηκε τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ την 19η Δεκεμβρίου, έχει καλέσει να διατηρηθεί το status quo, όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ.

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ανδρών είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2014, όταν ο ο Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον πάπα. Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι η τελευταία φορά που ένας επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισκέφθηκε το Βατικανό ήταν το 1959, όταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ συναντήθηκε με τον πάπα Ιωάννη ΚΓ΄.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει ότι θα ξεκινήσει διάλογος εκ νέου με την Ευρώπη παρά τις έντονες επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος της χώρας του, ιδιαιτέρως αναφορικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις 5 Ιανουαρίου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Παρίσι. 



Πηγή: skai.gr