Απέκλεισε την κρατική διάσωση της Carillion η Μέι

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είπε κατά τη διάρκεια του πρωινού υπουργικού συμβουλίου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κυβερνητική διάσωση της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας Carillion, η οποία τέθηκε τη Δευτέρα υπό καθεστώς ρευστοποίησης.

Η Carillion απασχολούσε 43.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 20.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν μία από τις ιδιωτικές εταιρείες με τα μεγαλύτερα συμβόλαια με το δημόσιο για την εκτέλεση έργων και την παροχή υπηρεσιών (καθαρισμό κτιρίων, σχολικά γεύματα, συντήρηση νοσοκομείων, στέγαση για μέλη των ενόπλων δυνάμεων κ.ά).

Η διαδικασία εκκαθάρισης ακολουθεί τη συσσώρευση χρεών άνω του 1 δισεκατομμυρίου λιρών.

Το γεγονός ότι η εταιρεία ήταν ανάδοχος πολλών δημοσίων έργων έχει ανοίξει μία συζήτηση στη Βρετανία για το κατά πόσο θα έπρεπε οι φορολογούμενοι να επωμιστούν το βάρος μίας έκτακτης διάσωσης μίας ιδιωτικής εταιρείας.

Εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι τα όποια χρήματα διατεθούν από το κράτος θα αφορούν στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που παρείχε η Carillion μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους.

Το κράτος θα καλύψει επίσης το κόστος εργασίας της λογιστικής εταιρείας που θα αναλάβει τη ρευστοποίηση των στοιχείων ενεργητικού της Carillion και απόδοσης των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν στους πιστωτές, μεταξύ των οποίων αρκετές μεγάλες βρετανικές τράπεζες.

Παράλληλα, ο Υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ ενημέρωσε τους συναδέλφους του υπουργούς για την εντολή που έδωσε περί γρήγορης (fast-track) διερεύνησης των ευθυνών των κατά καιρούς διευθύνσεων της Carillion.

Η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων TUC ζητά, εξάλλου, να διεξαχθεί ενδελεχής αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης άλλων μεγάλων εταιρειών που αναλαμβάνουν την εκτέλεση δημοσίων έργων και την παροχή δημοσίων υπηρεσιών, όπως επίσης τη δημιουργία μίας ομάδας εργασίας για την προστασία άλλων βρετανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έργα της Carillion.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο