Οριακά μπροστά οι Εργατικοί στη Βρετανία δείχνει νέα δημοσκόπηση

Οριακό προβάδισμα 1% στην πρόθεση ψήφου έχει πάρει το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ICM για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian.

Το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν έχει κερδίσει μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και βρίσκεται στο 41%, έναντι 40% των Τόρις της Τερέζα Μέι, που έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες στο 40%.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του σερ Βινς Κέιμπλ ακολουθούν με 7% και έπεται το UKIP του υπό έντονη αμφισβήτηση Χένρι Μπόλτον με 4% και μετά οι Πράσινοι με 3%. Η δημοσκόπηση έγινε το Σαββατοκύριακο σε δείγμα 2.027 ψηφοφόρων, αλλά δεν περιλαμβάνει περιφέρειες της Σκωτίας όπου συμμετέχει το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP.

Στα επιμέρους ερωτήματα επί δέκα τομέων πολιτικής, ο κ. Κόρμπιν θεωρείται καταλληλότερος από την κα Μέι για τη διαχείριση έξι εξ αυτών: την προστασία και βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας NHS (προβάδισμα Κόρμπιν 18 μονάδων), τη γενικότερη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών (προβάδισμα 13 μονάδων), τη δημιουργία μίας δικαιότερης Βρετανίας (προβάδισμα 12 μονάδων), την προστασία των δικαιωμάτων των συνταξιούχων (προβάδισμα 12 μονάδων), την προστασία του περιβάλλοντος (προβάδισμα 4 μονάδων) και τη διασφάλιση της παροχής καλής εκπαίδευσης σε μαθητές και φοιτητές (προβάδισμα 3 μονάδων).

Η κα Μέι διατηρεί το προβάδισμα στους υπόλοιπους τέσσερις τομείς: την προστασία των πολιτών από εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές (προβάδισμα 17 μονάδων), τη διαπραγμάτευση μία καλής συμφωνίας για το Brexit (προβάδισμα 16 μονάδων), τον έλεγχο της μετανάστευσης (προβάδισμα 15 μονάδων) και τη διαχείριση της οικονομίας (προβάδισμα 12 μονάδων).

Η τάση που αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση είναι μία συνεχής υποχώρηση της δημοτικότητας της Πρωθυπουργού Μέι από το Μάιο του 2017 και μετά, όταν δηλαδή άρχισε η προεκλογική εκστρατεία για τις περσινές εκλογές και οι Συντηρητικοί άρχισαν να επικρίνονται για βασικές πολιτικές που περιέχονταν στο μανιφέστο τους.

Από την άλλη πλευρά, τα σημαντικά κέρδη του κ. Κόρμπιν στο διάστημα Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2017 δεν ενισχύθηκαν κατά πολύ περαιτέρω στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έκτοτε.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο