Δολοφονήθηκε ένας από τους κορυφαίους σέρβους πολιτικούς στο Κόσοβο

Θύμα δολοφονίας έπεσε ένας από τους επιφανέστερους σέρβους πολιτικούς στο Κόσοβο, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, ανήμερα της επανέναρξης των συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων.

Ο 64χρονος Ιβάνοβιτς πυροβολήθηκε έξω από τα γραφεία του κόμματός του στην εθνοτικά διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης οι δράστες επέβαιναν σε διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ο Ιβάνοβιτς ήταν πρόσωπο-κλειδί στις επαφές με το NATO, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είχε καλλιεργήσει το προφίλ του μετριοπαθούς πολιτικού που υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς στο Κόσοβο.

Το Κόσοβο ήταν τμήμα της Σερβίας έως το 2008, όταν και κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, και η δολοφονία Ιβάνοβιτς αναμένεται να οξύνει την ένταση ανάμεσα στις δύο εθνοτικές κοινότητες.

Η δολοφονία προκάλεσε αίσθηση στο Βελιγράδι, με τον σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσις να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο RTS.

Σύμφωνα μάλιστα με σερβικά ΜΜΕ, η σερβική αντιπροσωπεία στις επαφές με το Κόσοβο αναχώρησε από τις σημερινές συζητήσεις.
Πηγή: skai.gr