Ο τρομοκράτης του Γουέστμινστερ είχε πάρει αναβολικά πριν την επίθεση

Χρήση αναβολικών στεροειδών είχε κάνει ο 52χρονος ισλαμιστής που στις 22 Μαρτίου σκότωσε τέσσερις πολίτες με νοικιασμένο αυτοκίνητο στη γέφυρα του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, προτού μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό έξω από τη βρετανική Βουλή.

Το χτύπημα στο Γουέστμινστερ ήταν η πρώτη από πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν πέρσι στη Βρετανία.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο του Λονδίνου, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο δράστης Χαλίντ Μασούντ είχε πάρει αναβολικά στεροειδή ώρες ή μέρες πριν το θάνατό του. Ο δράστης υπέκυψε στα τραύματα που του προκάλεσαν αστυνομικά πυρά μετά την επίθεση.

«Έχει δοθεί εντολή για την διενέργεια μιας πιο εξειδικευμένης τοξικολογικής εξέτασης για την εκπόνηση μιας έκθεσης που θα διευκρινίζει πώς η χρήση στεροειδών μπορεί να επηρέασε τον Χαλίντ Μασούντ», αναφέρεται στα δικόγραφα.

Ο δικηγόρος Γκάρεθ Πάτερσον, νομικός εκπρόσωπος των συγγενών τεσσάρων από εκ των θυμάτων, επέκρινε εταιρείες πληροφορικής για τη στάση τους αναφορικά με την κρυπτογράφηση και την αποτυχία τους να αφαιρούν υλικό που προωθεί ριζοσπαστικοποίηση από τις πλατφόρμες και ιστοτόπους τους.

Ο κ. Πάτερσον δήλωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν απαντήσεις για το πώς ο Μασούντ, γνωστός στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI5, ριζοσπαστικοποήθηκε και γιατί λίγο πριν την επίθεση που διέπραξε, μπόρεσε να κοινοποιήσει ένα έγγραφο με εξτρεμιστικό περιεχόμενο μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Η Αστυνομία έχει αναφέρει ότι ο Μασούντ, βρετανός πολίτης που είχε προσηλυτιστεί στο ισλάμ, σχεδίασε και εξαπέλυσε μόνος του την επίθεση.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όμως η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε στοιχεία που να συνδέουν τον Μασούντ με το ΙΚ ή την αλ-Κάιντα.

Έκθεση που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην MI5 για συνδέσεις με εξτρεμιστές το διάστημα μεταξύ 2010 και 2012, αλλά οι αρχές έκριναν ότι δεν συνιστούσε απειλή.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters