Οι ΗΠΑ θέλουν να σφίξουν τη μέγγενη στη Βόρεια Κορέα σε σύνοδο με αέρα 1950

Να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αύριο Τρίτη θα διοργανώσουν, σε συνεργασία με τον Καναδά, σύνοδο περίπου 20 υπουργών Εξωτερικών για την αύξηση των πιέσεων στην Πιονγκγιάνγκ.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, που θα λάβει χώρα στο Βανκούβερ του Καναδά, θα βρεθεί η πρόταση για απαγόρευση ελλιμενισμού στα πλοία που μεταφέρουν λαθραία πετρελαιοειδή στη Βόρεια Κορέα, παρά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μολονότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αναφερθεί ονομαστικά σε πλοία που φέρεται να «σπάνε» τα πλαφόν στις πωλήσεις πετρελαίου στον Βορρά, τον Δεκέμβριο η Νότια Κορέα δέσμευσε δύο εμπορικά πλοία που εκτιμάται ότι μεταβίβασαν λαθραίο φορτίο σε βορειοκορεατικά σκάφη.

Αέρας 1950

Από τη σύσκεψη θα απουσιάσουν ηχηρά η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν αφήσει αιχμές για ψυχροπολεμική νοοτροπία από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Πεκίνο και τη Μόσχα ότι δεν συνεισφέρουν επαρκώς στην χαλιναγώγηση των πυρηνικών και πυραυλικών φιλοδοξιών του Βορρά.

Σε μία ένδειξη της ατμόσφαιρας που επικρατεί, πολλές χώρες που έχουν προσκληθεί ήταν μέλη του πολυεθνικού συνασπισμού που πολέμησε κατά του κομμουνιστικού Βορρά στον Κορεατικό Εμφύλιο Πόλεμο το 1950-1953.

Στη υπουργική σύνοδο έχει προσκληθεί και Ελλάδα, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Άλλες χώρες που έχουν προσκληθεί είναι η Τουρκία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη, που επίσης έλαβαν μέρος στην αιματοχυσία στην Κορεατική Χερσόνησο.
Πηγή: skai.gr