Λαβρόφ: Η συζήτηση για ΠΓΔΜ ξανάρχισε επειδή οι ΗΠΑ θέλουν είσοδο στο NATO

Η αναζωπύρωση της συζήτησης για την ονομασία της ΠΓΔΜ σχετίζεται με την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στον ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τη δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017.

Υπογράμμισε ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τα Σκόπια «τα οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και τα Σκόπια για τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν».

Τόνισε από τη σκοπιά των ΗΠΑ στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό το ζητούμενο δεν είναι να ληφθούν υπόψη τα γνωρίσματα του λαού της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά να γίνουν οπωσδήποτε τα Σκόπια μέλος του NATO.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Tass