Τυνησία: Νέα επεισόδια στη Σιλιάνα - αποκλιμάκωση στην υπόλοιπη χώρα

Νέες σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες στην πόλη Σιλιάνα της Τυνησίας, ανάμεσα σε νεαρούς διαδηλωτές και αστυνομικούς, ενώ οι κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη χώρα σημειώνουν σταδιακά ύφεση. 

Δεκάδες νεαροί κατέβηκαν στους δρόμους στη Σιλιάνα και πετώντας πέτρες εναντίον αστυνομικών, που ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο.

Η κατάσταση πάντως ήταν ήρεμη στη Σίντι Μπουζίντ, στην Κασερίν και στην Τμπάρμπα, 30 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, όπου την Δευτέρα ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στα επεισόδια της νύχτας.

Οι ταραχές που τροφοδοτούνται από τη γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια ξέσπασαν τη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί η έβδομη επέτειος της πτώσης του δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι τη 14η Ιανουαρίου 2011, έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση με κεντρικά αιτήματα περισσότερες θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Το μεσημέρι της Πέμπτης συγκεντρώθηκαν δεκάδες άνεργοι στο κέντρο της Σίντι Μπουζίντ, της φτωχής πόλης της κεντρικής Τυνησίας από όπου άρχισε ο ξεσηκωμός στα τέλη του 2010.

Το κίνημα «Τι περιμένουμε;», το οποίο ξεκίνησε στην αρχή της χρονιάς να καλεί σε κινητοποιήσεις εναντίον της αύξησης του κόστους ζωής, απηύθυνε νέα έκκληση για κινητοποιήσεις σήμερα.

Οι λεηλασίες και τα επεισόδια ώθησαν τις αρχές να αναπτύξουν τον στρατό: οι στρατιώτες πλέον φρουρούν τράπεζες, εφορίες και σημαντικά δημόσια κτίρια.

Σε μια προσπάθεια αντίδρασης στον κοινωνικό πυρετό, τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, τα μεγαλύτερα συνδικάτα και οι κυριότερες οργανώσεις των εργοδοτών θα συναντηθούν το Σάββατο, ανέφερε η προεδρία της Τυνησίας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται άκαμπτη, καταδικάζει τους «βανδαλισμούς» και κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι χειραγωγούνται από την αντιπολίτευση.

Την Τετάρτη 328 άνθρωποι  συνελήφθησαν για κλοπές, λεηλασίες, εμπρησμούς και τους αποκλεισμούς δρόμων των τελευταίων ημερών, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Χαλίφα Σιμπάνι.

Πάντως σύμφωνα με τον Σιμπάνι η «ένταση της βίας μειώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες», ενώ πάνω από 600 άνθρωποι συνελήφθησαν από τη Δευτέρα.

Η Τυνησία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα τελευταία δύο και πλέον χρόνιαμ μετά από μια σειρά τζιχαντιστικών τρομοκρατικών ενεργειών, με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να διατηρούν διευρυμένες αρμοδιότηες και εξουσίες.
Πηγή: skai.gr