Κατάρ: Παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από μαχητικό των ΗΑΕ

Διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε η διπλωματία του Κατάρ, για την παραβίαση του εναέριου χώρου του που κατήγγειλε ότι έκανε τον Δεκέμβριο ένα στρατιωτικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA.

Τα ΗΑΕ, όπως και άλλες τρεις αραβικές χώρες –η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος– έχουν επιβάλει ταξιδιωτικό, διπλωματικό και εμπορικό αποκλεισμό στο Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία και προσεταιρίζεται το Ιράν. Το Κατάρ αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το QNA, η πρεσβεύτρια του Κατάρ στα Ηνωμένα Έθνη απηύθυνε μια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία κατήγγειλε την παραβίαση, η οποία όπως ανέφερε έγινε την 21η Δεκεμβρίου στις 21:45 και διήρκεσε για περίπου ένα λεπτό της ώρας.

Η πρεσβεύτρια Αλία Άχμεντ μπιν Σάιφ αλ Θάνι «επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο των ΗΑΕ μπήκε στον εναέριο χώρο του Κατάρ χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή έγκριση από τις αρμόδιες αρχές του Κατάρ» στην επιστολή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η ίδια χαρακτήρισε το συμβάν «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους του Κατάρ, καθώς και κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμβάσεων και άλλων διεθνών κανόνων». Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των ΗΑΕ για να σχολιάσει την καταγγελία του Κατάρ.

Πηγή: skai.gr