Ρωσία: Νέα προσπάθεια από Ναβάλνι για συμμετοχή στις εκλογές

Ο Ρώσος πολιτικός της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, την υποψηφιότητα του οποίου για την ρωσική προεδρία απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, θα επιχειρήσει τις προσεχείς μέρες να κατοχυρώσει για μια ακόμη φορά τον τίτλο του «Κόμματος της Προόδου» .

Σύμφωνα με τον Ναβάλνι τον τελευταίο χρόνο δημιουργήθηκε «το μεγαλύτερο στη νεότερη ιστορία της Ρωσίας πραγματικό πολιτικό κίνημα μ' ένα ευρύ δίκτυο στις περιφέρεις της χώρας». «Το κίνημα αυτό, όπως είναι γνωστό είναι πολύ πιο ευρύ από τα στενά κομματικά πλαίσια. Γνωρίζουμε ότι ένα κομματικό σχήμα ως μέσο πολιτικής πάλης δεν αρέσει σε όλους και πολλοί το θεωρούν αναποτελεσματικό. Παρόλα αυτά ένας μεγάλος αριθμό ανθρώπων χρειάζεται ένα κόμμα. Χρειάζεται να υπάρχει μηχανισμός για να συμμετέχεις στις εκλογές. Στις περιφερειακές πρωτίστως. Ας το πώς ως εξής: αυτό (το κόμμα-σ.σ.) θα είναι η κομματική πτέρυγα του μεγάλου μας λαϊκού κινήματος», ανακοίνωσε ο Ναβάλνι.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι είχαν επιχειρήσει να κατοχυρώσουν αρχικά το κόμμα «Λαϊκή Συμμαχία» και μετά το «Κόμμα της Προόδου». Ωστόσο οι αρχές αρνήθηκαν να κατοχυρώσουν τους τίτλους. Το 2014 το «Κόμμα της Προόδου» κατοχύρωσε την παρουσία 43 περιφερειακών παραρτημάτων, αλλά το 2015 το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάργησε το κόμμα.

Ο Ναβάλνι δήλωσε επίσης ότι συγκροτούν οργανωτική επιτροπή και προτίθενται να ενημερώσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης για την διαδικασία κατοχύρωσης του τίτλου. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στις 3 Μαρτίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος στο οποίο θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των παραρτημάτων του κόμματος στις περιφέρειες οι οποίοι θα επιλεγούν στις τοπικές συνελεύσεις. Το Ιούνιο σχεδιάζουν επίσης να κατοχυρώσουν τα παραρτήματα του κόμματος στις περιφέρειες.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατάργησε το «Κόμμα της προόδου» τον Απρίλιο του 2015. Σύμφωνα με τον νόμο που αφορά τη σύσταση πολιτικών κομμάτων, το κόμμα πρέπει να κατοχυρώσει νομοθετικά τα περιφερειακά παραρτήματα τουλάχιστον στις μισές διοικητικές οντότητες της Ρωσίας και όχι σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών από την ημέρα της κατοχύρωσης του τίτλου του κόμματος. Το «Κόμμα της προόδου» είχε ενημερώσει τον Οκτώβριο του 2014 για την κατοχύρωση 44 περιφερειακών παραρτημάτων του κόμματος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει τότε ότι «σε 16 οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα περιφερειακά παραρτήματα δηλώθηκαν ώστε να κατοχυρωθούν νομοθετικά μέσα στα πλαίσια της χρονικής προθεσμίας των έξι μηνών, σε τρεις οντότητες δηλώθηκαν εκτός των ορίων της προθεσμίας, με συνέπεια τα περιφερειακά όργανα του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας να λάβουν την απόφαση να μην εγκρίνουν την λειτουργία των περιφερειακών παραρτημάτων». Οι εκπρόσωποι του «Κόμματος της προόδου» αμφισβήτησαν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης παρερμηνεύει τον όρο της εξάμηνης προθεσμίας που απαιτείται για την δήλωση των παραρτημάτων.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ