Γερμανία: Τελευταία ημέρα των διερευνητικών στο Βερολίνο

Το αργότερο τα χαράματα της Παρασκευής θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU και του SPD. Σε δηλώσεις τους πριν την έναρξη των συνομιλιών τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς τόνισαν πως έχουν την πρόθεση να πετύχουν μια συμφωνία. Συγχρόνως όμως επιβεβαίωσαν πως σε σειρά σημαντικών ζητημάτων εξακολουθούν να επικρατούν διαφωνίες.

Παρέμβαση Σταϊνμάιερ

Μια από αυτές αφορά σύμφωνα με τον κ. Σουλτς την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. Παραπέμποντας στις προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Κομισιόν, ο Μάρτιν Σουλτς κατέστησε σαφές πως μια κυβέρνηση όπου θα συμμετέχει το SPD θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για «ένα νέο ξεκίνημα της Ευρώπης». Στόχος της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της «συνοχής» της ΕΕ κόντρα στις «αποκλίσεις». Τα ευρωπαϊκά θέματα απασχόλησαν σήμερα το πρωί σύσκεψη των προέδρων των τριών κομμάτων. Σε παράλληλες συνεδριάσεις οι ομάδες εργασίας επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνίες στα άλλα επίμαχα θέματα. Ανοιχτά εξακολουθούν να παραμένουν ζητήματα που αφορούν τη φορολόγηση, τη μετανάστευση, την αγορά εργασίας, την υγεία, την περίθαλψη και τη συνταξιοδότηση.

Ενόψει των δύσκολων διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάϊερ υπενθύμισε στα κόμματα πως δεν φέρουν μόνο ευθύνη απέναντι στα μέλη τους. Ευθύνη φέρουν και για την Ευρώπη και τη διεθνή πολιτική.
Πηγή: Πηγή: DW - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο