Νέα προβλήματα στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον λόγω Κούρδων

Νέα προβλήματα στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον με αφορμή τους Κούρδους μαχητές. Η Τουρκία κάλεσε την Τετάρτη τον υπεύθυνο της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Φίλιπ Κόσνετ στην Άγκυρα μετά από πληροφορίες ότι τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να εκπαιδεύουν τους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας στη βόρεια Συρία, μια εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα στους δεσμούς μεταξύ των δύο συμμάχων .

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, στρατιωτικοί των ΗΠΑ άρχισαν να παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση σε περίπου 400 μέλη του YPG σε μια κίνηση για τη δημιουργία μιας νέας δύναμης για την προστασία των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ανέφεραν οι Τούρκοι διπλωματικές πηγές στο Hurriyet Daily News.

Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό επικρίνει τις ΗΠΑ για συμμαχία με τους Κούρδους του YPG που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση λόγω των σχέσεών της με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). Οι Αμερικανοί έχουν επιστρατεύσει τους Κούρδους στον αγώνα κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.
Πηγή: skai.gr