Για διάκριση σε βάρος της Βρετανίας κατηγορεί την ΕΕ ο Υπουργός Brexit

Για διακρίσεις σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου και για ζημιά στα οικονομικά συμφέροντα της χώρας κατηγορεί την ΕΕ ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις σε επιστολή προς την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η επιστολή του κ. Ντέιβις, που συντάχθηκε τον περασμένο μήνα, αναφέρει ότι οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τις επιχειρήσεις στη Βρετανία ότι από τα τέλη Μαρτίου του 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τρέχοντα συμβόλαια ή ακόμα και να υποχρεώσουν βρετανικές εταιρείες να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει ο Βρετανός υπουργός, αντιμετωπίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο διαφορετικά από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, οι αξιωματούχοι της ΕΕ που έχουν επωμιστεί την ευθύνη διεκπεραίωσης της διαδικασίας του Brexit υπό το Άρθρο 50 «συμπεριφέρονται με τρόπο συχνά επιζήμιο για τα βρετανικά συμφέροντα».

Όπως προκύπτει, η βρετανική κυβέρνηση έχει αποταθεί σε νομικούς για να εκτιμηθεί η νομιμότητα αυτών των προειδοποιήσεων της ΕΕ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρες μέλος της Ένωσης.

Όπως μεταφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ αντέδρασε με απορία και κατηγορίες περί υποκρισίας στο άκουσμα του περιεχομένου της επιστολής του κ. Ντέιβις.

Ο επικεφαλής των συνομιλιών για το Brexit εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φερχόφσταντ δήλωσε ότι «η αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές της Μάγχης έχει δημιουργηθεί λόγω της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να βγει από τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στην παγκόσμια οικονομία, όχι λόγω του έκτακτου σχεδιασμού της ΕΕ».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο