Χωρίς συναντήσεις με τους Παλαιστίνιους η περιοδεία Πενς στη Μέση Ανατολή

Καμία συνάντηση με τους Παλαιστίνιους δεν προβλέπει η ειρηνευτική περιοδεία του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο κ. Πενς θα επισκεφτεί τρεις χώρες, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ το διάστημα μεταξύ 20 και 23 Ιανουαρίου.

Θα έχει ραντεβού με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι (20 Ιανουαρίου), τον ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα (21 Ιανουαρίου) και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ρίβλιν (22-23 Ιανουαρίου). Θα μιλήσει επίσης στην ισραηλινή Βουλή, την Κνεσέτ και θα επισκεφτεί ιστορικά μνημεία στην Ιερουσαλήμ.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και επίσκεψη στη Βηθλεέμ, που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, όμως ο κ. Αμπάς ακύρωσε τις επαφές με την αμερικανική πλευρά μετά την μονομερή κίνηση της Ουάσιγκτον σχετικά με το στάτους της Ιερουσαλήμ.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε επίσης συναντήσεις του κ. Πενς με τον μεγάλο ιμάμη του αλ-Αζχάρ στην Αίγυπτο και τον πάπα της κοπτικής χριστιανικής Εκκλησίας, όμως και αυτές οι επαφές φαίνεται πως ακυρώθηκαν.

Το Ισραήλ έθεσε την Ιερουσαλήμ υπό τον πλήρη έλεγχό του κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, και έχει εγκαταστήσει εκεί Βουλή και πρωθυπουργικό γραφείο. Η διεθνής κοινότητά ωστόσο δεν αναγνωρίζει την ιστορική πόλη ως αδιαίρετη έδρα του εβραϊκού κράτους, καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ισραήλ