Κύπρος: Μείωση των ποσοστών των «μετριοπαθών» στις εκλογές στα κατεχόμενα

Σαρωτική νίκη των κομμάτων της Δεξιάς, και πτώση των ποσοστών των κομμάτων της Αριστεράς που τηρούν μετριοπαθή στάση στο Κυπριακό, ανέδειξαν τα αποτελέσματα των «εκλογών» για την «βουλή» της παράνομης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) Το «Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο» ανακοίνωσε ότι η νέα σύνθεση της «βουλής» θα ξεκαθαρίσει την Τρίτη.

Με καταμετρημένο
το απόγευμα, σχεδόν του συνόλου των ψήφων, και με την αποχή να έχει ανέλθει σε ψηλά επίπεδα, αφού ψήφισε μόνο το 62.4%, την πρώτη θέση κατέλαβε το κόμμα Εθνικής Ενότητας του «πρωθυπουργού», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν με 35.4%.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα που κινείται στον χώρο της Αριστεράς, περιορίζεται στο 21,1% καταγράφοντας σημαντική πτώση.

Το Κόμμα του Λαού του Κουτρέτ Οζερσάι, που κατήλθε για πρώτη φορά σε «εκλογές», εξασφάλισε 17,4%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,6%, το Δημοκρατικό Κόμμα 7.8% και το κόμμα Αναγέννηση των εποίκων 6,1%.

Εκτός «βουλής» μένουν τα κόμματα Κοινοτικής Σωτηρίας και Εθνικιστικής Δημοκρατίας, αφού δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο εισδοχής του 5%.

Οι έδρες των κομμάτων στην «βουλή» έχουν ως εξής:

Κόμμα Εθνικής Ενότητας: 21
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: 12
Κόμμα του Λαού: 9
Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας: 3
Δημοκρατικό Κόμμα: 3
Κόμμα Αναγέννησης: 2

Τα κόμματα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό και Αναγέννησης συγκεντρώνουν 26 από τις 50 έδρες, έχοντας ισχνή πλειοψηφία. Ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να σχηματισθεί σταθερή «κυβέρνηση», ενώ δεν αποκλείονται νέες «εκλογές» τον Ιούνιο.

Με ανάρτηση στο Facebook, το Κόμμα του Λαού, του Κουντρέτ Οζερσάι, ανακοίνωσε ότι συνήλθε η κομματική βουλή, το ανώτατο κομματικό όργανο, και αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει συνάντηση με αυτό το κόμμα.

Πάντως, ορισμένοι
αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξει τελικά συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Ο ηγέτης του άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο, δίχως ωστόσο να το αποκλείει ολοκληρωτικά. Το συγκεκριμένο σενάριο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή με την διαμεσολάβηση της 'Αγκυρας, η οποία ενδιαφέρεται κυρίως για την προώθηση των ρητρών του οικονομικού πακέτου με μια ισχυρή «κυβέρνηση».

Στον «πρωθυπουργό» κ. Οζγκιουργκιούν, τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν για τη νίκη του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέμα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ. Εξάλλου, με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων επικοινώνησε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Το αποτέλεσμα των εκλογών οδήγησε σε παραίτηση τον Μεχμέτ Τσακιτζί από την προεδρία του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας. Ο Τσακιτζί, το κόμμα του οποίου εξασφάλισε την τέταρτη θέση, εξέφρασε λύπη, αλλά και σεβασμό για το αποτέλεσμα.

Σημείωσε ότι οι
ψηφοφόροι «δεν ψήφισαν υπέρ της αλλαγής, αλλά αύξησαν τους βουλευτές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, στηρίζοντας την συνέχιση της υφιστάμενης τάξης πραγμάτων». Ανέφερε ότι περιμένουν δύσκολες μέρες τους Τουρκοκυπρίους και επέκρινε το νέο εκλογικό σύστημα, κάνοντας λόγο για «20 χιλιάδες καμένες ψήφους».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ