Ερντογάν στα θυρανοίξια ορθόδοξης εκκλησίας: Η Τουρκία στέλνει μήνυμα

«Η Τουρκία αποστέλλει ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα» ήταν τη Δευτέρα το μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τα θυρανοίξια του ορθόδοξου ναού του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως ανέφερε ο Ερντογάν, ο οποίος παρέστη στην τελετή από κοινού με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ, και άλλους τούρκους αξιωματούχους, με τη λειτουργία της εκκλησίας η Τουρκία αποστέλλει ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι είναι δεσμευμένη στην προστασία όλων των πολιτών της και του δικαιώματός τους να λατρεύουν. «Είστε υπό την προστασία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, απευθυνόμενος στις μειονότητες που υπάρχουν στη γείτονα.  

«Η Κωνσταντινούπολη έδειξε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο ότι είναι μια πόλη όπου οι διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί συνυπάρχουν ειρηνικά» σχολίασε ακόμα ο Ερντογάν.

Η επονομαζόμενη «Σιδηρά Εκκλησία», που ανήκει στη βουλγαρική κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και κατασκευάστηκε το 1898 σε σιδερένιο πλαίσιο συνολικού βάρους 500 τόνων άνοιξε εκ νέου τις πύλες της ύστερα από αναστήλωση που διήρκεσε επτά χρόνια και κόστισε 3,5 εκατ. δολάρια.

Στην τελετή παρόντες ήταν επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. 

H τουρκική κυβέρνηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο διεθνών επικρίσεων για τις επιδόσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. 



Πηγή: skai.gr