Reuters: Πρώτη μικρή συμφωνία ανάμεσα σε Μέρκελ και Σουλτς

Ένα μικρό πρώτο βήμα για τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία πέτυχαν την Κυριακή το κεντροδεξιό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν στην αύξηση του εισοδηματικού ορίου για υπαγωγή στο ανώτατο φορολογικό κλιμάκιο, που έχει με συντελεστή 42%. Σήμερα στο εν λόγω κλιμάκιο εντάσσονται όσοι δηλώνουν εισόδημα 53.700 ευρώ και άνω, όμως με την αλλαγή το όριο θα αυξηθεί στις 60.000 ευρώ.

Η φερόμενη συμφωνία επετεύχθη την πρώτη ημέρα των προκαταρκτικών διερευνητικών επαφών ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ, τους Χριστιανοκοινωνιστές συμμάχους τους και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι επαφές θα διαρκέσουν για πέντε ημέρες, έως τις 12 Ιανουαρίου, και στις συνέχεια οι τρεις παρατάξεις θα θέσουν τα αποτελέσματα στα όργανά τους ώστε να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν περαιτέρω.

Η μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη ήταν προεκλογική υπόσχεση της κ. Μέρκελ και η βούληση των Σοσιαλδημοκρατών να συναινέσουν στην αύξηση του πλαφόν για τον ανώτατο συντελεστή από την πρώτη μέρα των διερευνητικών συζητήσεων πιθανώς στέλνει ένα θετικό σινιάλο για τη συνέχεια.

Παρά ταύτα, ακόμα απομένει να διευθετηθούν κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως η στάση του Βερολίνου για το μέλλον της ευρωζώνης και η διαμόρφωση της προσφυγικής πολιτικής.

Πριν την έναρξη των συζητήσεων ο κ. Σουλτς δήλωσε πως δεν θα θέσει «κόκκινες γραμμές» στην αρχή, προσθέτοντας πως πρόθεσή του είναι να προωθήσει «κόκκινες πολιτικές» - σε μία αναφορά στο χρώμα του SPD.

Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε «αισιόδοξη» για την προοπτική των διερευνητικών συνομιλιών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διερευνητικές επαφές δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν γρήγορα, με τους περισσότερους αναλυτές να μην προσβλέπουν σε σχηματισμό κυβέρνησης πριν τον Μάρτιο.

Τρεις μήνες μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Σεπτεμβρίου η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες φαντάζουν η τελευταία ευκαιρία για την κ. Μέρκελ ώστε να αποφύγει επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να σημάνουν το τέλος της παραμονής της στην καγκελαρία.

Μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος δηλώνει ωστόσο κουρασμένο από τους Μεγάλους Συνασπισμούς της κ. Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν οκτώ από τα τελευταία 12 χρόνια.

Σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ARD, μόλις το 45% των Γερμανών τάσσεται υπέρ ενός νέου Μεγάλου Συνασπισμού, ενώ το 52% τάσσεται κατά.
Πηγή: skai.gr