Τρία χρόνια από τη σφαγή στο Charlie Hebdo

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τρομοκρατική επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, η οποία σηματοδότησε την έναρξη του κύματος τζιχαντιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη και άρχισε το κίνημα αλληλεγγύης γνωστό ως «Je suis Charlie» (Εγώ είμαι το Charlie).

Μόνο στη Γάλλια περισσότεροι από 220 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ισλαμιστικές τρομοκρατικές ενέργειες την τελευταία τριετία.

Στις 7 Ιανουαρίου του 2015 δύο ένοπλοι τζιχαντιστές, τα αδέλφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού και σκότωσαν 12 ανθρώπους, 10 εργαζόμενους και δύο αστυνομικούς τους οποίους εκτέλεσαν αποχωρώντας.

Τις δύο ημέρες που ακολούθησαν άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος υπό τη σκιά της σφαγής στο «Charlie Hebdo» δολοφόνησε τέσσερις πολίτες μέσα σε εβραϊκό παντοπωλείο και μία αστυνομικό.

Ο κύκλος των επιθέσεων έκλεισε με το θάνατο των τριών δραστών σε ξεχωριστές πολιορκίες στις 9 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των 17 νεκρών, επισκεπτόμενος τα τότε γραφεία του «Charlie Hebdo» και το εβραϊκό παντοπωλείο. Μετά την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων στο περιοδικό έγινε κατάθεση στεφάνων στην είσοδο του κτηρίου.

Οι τελετές μνήμης ήταν σεμνές, χωρίς ομιλίες, καθώς αυτό ήταν που ζήτησαν οι οικογένειες των θυμάτων.

Πριν από λίγες μέρες, την περασμένη Τετάρτη, κυκλοφόρησε το επετειακό τεύχος του «Charlie Hebdo», αφιερωμένο στη συνεχιζόμενη απειλή που αναγκάζει το προσωπικό να εργάζεται διαρκώς κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με μόνιμη συνοδεία αστυνομικών.

Το περιοδικό συνεχίζει να δέχεται απειλές στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στο εξώφυλλο φαίνεται ένας εργαζόμενος να ξεπροβάλλει μέσα από ένα κελί. Τρία χρόνια μέσα σε μια κονσέρβα», γράφει ο υπέρτιτλος. «Το ημερολόγιο του ISIS; Δώσαμε!», λέει ο εργαζόμενος.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Γαλλία