Νέες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν

Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποίησαν σήμερα Σάββατο, για τέταρτη ημέρα, χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Ιράν, απαντώντας στις πολυπληθείς αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από τις πόλεις Αμόλ, Σεμνάν και Σαντεγκάν με πολίτες να ανεμίζουν σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στη Βρετανία».

Σημειώνεται πως, με δεδομένο τον έλεγχο που ασκεί το ιρανικό καθεστώς στα μέσα ενημέρωσης, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αντικειμενική εικόνα για το πραγματικό μέγεθος των φιλοκυβερνητικών και των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν αποδίδει τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους, σε υπόγεια δράση των «εχθρών» της χώρας. Πάνω από 1.000 άτομα έχουν συλληφθεί.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα από το 2009, όταν εκατομμύρια άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους καταγγέλλοντας νοθεία στην επανεκλογή του συντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Οι σημερινές διαδηλώσεις ήλθαν λίγες ώρες μετά την Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στο Ιράν, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον.

Στο Συμβούλιο οι ΗΠΑ δεν έλαβαν ιδιαίτερη στήριξη από ευρωπαίους διπλωμάτες, με τον πρέσβη της Γαλλίας να σημειώνει πως οι διαδηλώσεις είναι εσωτερικό ζήτημα.

Αυτή ακριβώς ήταν η γραμμή της Ρωσίας, η οποία είχε εκ των προτέρων διαμηνύσει πως θεωρεί το Συμβούλιο Ασφαλείας αναρμόδιο.

Μετά τη συνεδρίαση ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ ανακοίνωσε πως ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να φέρει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν «άλλη μια γκάφα» της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 80 πόλεις με χιλιάδες πολίτες, κυρίως νέους, να εκφράζουν την οργή τους κατά της διαφθοράς, της ανεργίας και του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ο κυβερνήτης της βορειοανατολικής Μασχάντ, όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, δήλωσε σήμερα ότι το 85% των συλληφθέντων αφέθηκαν ελεύθεροι αφού υπέγραψαν δήλωση με την οποία δεσμεύονται να μη διαπράξουν ξανά αξιόποινη πράξη.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters
TAGS: Ιράν