Στη φυλακή παραμένει ο Γιουνκέρας – άγνωστο το αύριο στην Καταλονία

Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει ο προφυλακισμένος πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Γιουνκέρας, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες για σχηματισμό νέας διοίκησης στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, η έδρα έκρινε πως υπάρχει κίνδυνος ο κ. Γιουνκέρας να προβεί σε νέες αξιόποινες πράξεις εάν αφεθεί προσωρινά ελεύθερος.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας ερευνάται για τα σοβαρότατα αδικήματα της εξέγερσης, της στάσης και της κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, λόγω της συμμετοχής του στις ζυμώσεις που στα τέλη Οκτωβρίου κατέληξαν στο ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία που πέρασε η καταλανική Βουλή.

Ωστόσο, το κόμμα του κ. Γιουνκέρας, το ERC, αναδείχτηκε τρίτη δύναμη στις καταλανικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Μαζί με την παράταξη του πρώην καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν και το ακροαριστερό CUP οι αποσχιστές έχουν απόλυτη πλειοψηφία 70 εδρών στην 135μελή τοπική Βουλή.

Με δεδομένο όμως ότι ο κ. Γιουνκέρας παραμένει στη φυλακή και ο κ. Πουτζδεμόν βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, το στρατόπεδο των αποσχιστών είναι ουσιαστικά ακέφαλο τη στιγμή που αναζητείται λύση για τη συγκρότηση νέας περιφερειακής διοίκησης στην Καταλονία.

Πρώτη δύναμη στις εκλογές
του Δεκεμβρίου αναδείχτηκαν οι κεντρώοι Ciutadans, υπέρμαχοι της σταθερής ένωσης με την Ισπανία, όμως τα υπόλοιπα ενωτικά κόμματα δεν απέσπασαν αρκετές έδρες ώστε να συγκροτηθεί πλειοψηφική ενωτική κυβέρνηση.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει καταστήσει σαφές πως η νέα διοίκηση της Καταλονίας θα πρέπει να τηρεί το Σύνταγμα, το οποίο δεν επιτρέπει διάσπαση της Ισπανίας, και το κράτος δικαίου.
Πηγή: skai.gr