Κλείσιμο

Παναμάς: Οι αρχές εξέδωσαν στο Μεξικό πρώην κυβερνήτη μεξικανικής Πολιτείας

Πρώην κυβερνήτης μεξικανικής Πολιτείας, εκλεγμένος με το κυβερνών Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), εκδόθηκε την Πέμπτη από τον Παναμά στην πατρίδα του, όπου αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για διαφθορά, σύμφωνα με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών του Μεξικού.

Ο Ρομπέρτο Μπόρχε, κυβερνήτης στην τουριστική Πολιτεία Κιντάνα Ρου από το 2010 μέχρι το 2016, μετήχθη υπό αυστηρή φρούρηση από το αρχηγείο της αστυνομίας του Παναμά σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, όπου επιβιβάστηκε σε μεξικανικό αεροσκάφος, όπως κατέγραψαν πλάνα που μετέδωσαν απευθείας μεξικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Μεξικανοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Μπόρχε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Ο πρώην κυβερνήτης δηλώνει αθώος.

Ο Μπόρχε είχε συλληφθεί στον Παναμά τον Ιούνιο, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος που θα εκτελούσε πτήση προς το Παρίσι. Το ΥΠΕΞ του Παναμά γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξέδιδε τον πρώην κυβερνήτη στο Μεξικό.

Για το PRI, η έκδοση ξαναφέρνει στο επίκεντρο της δημοσιότητας μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς την ώρα που το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να ρετουσάρει την εικόνα του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουλίου.

Τέσσερις πρώην κυβερνήτες Πολιτειών που είχαν εκλεγεί με το κόμμα του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο συνελήφθησαν πέρυσι σε διάφορες χώρες, καθώς τους βαρύνουν κατηγορίες για διαφθορά, ανάμεσά τους και ο Ρομπέρτο Μπόρχε.

Τον περασμένο μήνα εξάλλου οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν τον Αλεχάντρο Γκουτιέρες, ως πρότινος ανώτερο στέλεχος του PRI, στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά στη βόρεια Πολιτεία Τσιουάουα.

Πηγή: skai.gr