Τουρκία: Αίτημα έκδοσης μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του Ατίλα

Αίτημα έκδοσης του Χουσείν Κορκμάζ, μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ο οποίος καταδικάστηκε χθες από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές σύμφωνα με δικαστική πηγή που επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Το αίτημα έκδοσής του υποβλήθηκε στο υπουργείο δικαιοσύνης και από εκεί θα μεταβιβαστεί στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

Ο Ατίλας, υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, κρίθηκε χθες από Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ένοχος για τις πέντε από τις έξι κατηγορίες που τον βάρυναν, μεταξύ των οποίων για αυτήν την τραπεζικής απάτης, όπως και αυτήν της συνωμοσίας.

Στο άκουσμα της καταδίκης του Τούρκου τραπεζίτη η Άγκυρα αντέδρασε οργισμένα λέγοντας πως η απόφαση αυτή είναι σκανδαλώδης και ντροπή για τη δικαιοσύνη ενώ ζήτησε από το αμερικανικό δικαστήριο να την ανακαλέσει.

Ο Κορκμάζ κατέθεσε στη δίκη ότι διέφυγε από την Τουρκία επειδή φοβόταν ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τον έβαζε στο στόχαστρο καθώς το 2013, όταν ήταν αστυνομικός ερευνητής, ήταν επικεφαλής μιας έρευνας για διαφθορά στην οποία εμπλέκονταν ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι τουρκικές αρχές έχουν επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψής του σύμφωνα με το Anadolu. Ο Κορκμάζ κατηγορείται για σωρεία αδικημάτων μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για προσπάθεια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης

Ο ίδιος κατέθεσε ότι έλαβε 50.000 δολάρια από το FBI και οικονομική βοήθεια από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς χωρίς να το ζητήσει.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ζήτησε, τον προηγούμενο μήνα από τον Αμερικανό ομόλογό του, την επιστροφή του Κορκμάζ στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τον φυγά και ύποπτο για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Πηγή: skai.gr