Μπλερ προς Κόρμπιν: Πρέπει να αντισταθείς στο Brexit

Να αντισταθεί στο Brexit κάλεσε εκ νέου τον νυν ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, χρησιμοποιώντας μάλιστα προς το σκοπό αυτό τη δεξαμενή σκέψης Institute for Global Change την οποία έχει συστήσει ο ίδιος.

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου και με δηλώσεις του στο BBC, ο κ. Μπλερ προειδοποίησε τον κ. Κόρμπιν ότι σε περίπτωση που οι Εργατικοί έρθουν στην εξουσία με τη χώρα να έχει βγει από την ΕΕ δε θα σταθεί δυνατό να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις τους προς το βρετανικό λαό λόγω του οικονομικού πλήγματος που θα έχει επέλθει.

Στο άρθρο του ο κ. Μπλερ παραθέτει αναλύσεις που δείχνουν πώς το Brexit πλήττει τη βρετανική οικονομία. Καλεί τον Τζέρεμι Κόρμπιν να μην επιτρέψει να γίνει η «δειλία» του κόμματος «υπηρέτρια» του Brexit.

Μιλώντας στο BBC είπε ότι η θέση των Εργατικών επί του Brexit, ότι δηλαδή πρέπει να επιδιωχθεί η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων πλεονεκτημάτων της συμμετοχής στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση αλλά με έξοδο από αυτές, προκαλεί σύγχυση και δεν είναι αξιόπιστη.

«Θα ήταν πολύ καλύτερο να παλέψουμε για το δικαίωμα της χώρας να ξανασκεφτεί, να απαιτήσει να γνωρίζουμε τις πλήρεις λεπτομέρειες της νέας σχέσης πριν εγκαταλείψουμε την παλιά, να υψώσουμε ανάστημα αντιστεκόμενοι στο Brexit και να κυνηγήσουμε τους Τόρις για τις αποτυχίες τους στην αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων της χώρας. Να κάνουμε το Brexit ένα Brexit των Τόρις. Να τους κάνουμε να είναι ιδιοκτησία τους 100%. Να δείξουμε στους πολίτες γιατί το Brexit δεν είναι και ποτέ δεν ήταν η απάντηση», ανέφερε ο Τόνι Μπλερ.

Υπερασπίστηκε τη θέση του υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος λέγοντας ότι δεν είναι αντιδημοκρατική θέση και ότι «η δημοκρατία δεν τελειώνει απλά σε μια μέρα». Όπως συμπλήρωσε, «έχουμε δικαίωμα να το ξανασκεφτούμε».

Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ εν τω μεταξύ διέψευσε ως «κατασκεύασμα» την αναφορά στο νέο βιβλίο για την προεδρία Τραμπ ότι ο βρετανός πολιτικός είχε προειδοποιήσει τον αμερικανό πρόεδρο πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ίσως τον είχαν κατασκοπεύσει.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο