Κλείσιμο

Toυρκία: Στη φυλακή βουλευτής για «προσβολή του προέδρου»

Προβληματισμό για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία προκαλεί η καταδίκη μια βουλευτού για «προσβολή του προέδρου» Ταγίπ Ερντογάν στη σκιά της αντιπαράθεσης Αθήνας - Άγκυρας για τη χορήγηση ασύλου σε τούρκο στρατιωτικό.  

Όπως α
νέφερε δικαστική πηγή, που μίλησε σε τουρκικά ΜΜΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω σχετικών απαγορεύσεων, η βουλευτής του προσκείμενου στους Κούρδους Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Λέιλα Μπιρλίκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 9 μηνών.

Η βουλευτής είχε συλληφθεί στις 4 Νοεμβρίου και απελευθερώθηκε τέσσερις μήνες μετά. Η Μπιρλίκ είχε καταδικαστεί παλιότερα για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα.

Εννέα βουλευτές του HDP, συμπεριλαμβανομένου του συμπροέδρου του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και της πρώην συμπροέδρου Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, είναι ήδη φυλακισμένοι και αναμένουν να δικαστούν βάσει της τουρκικής νομοθεσίας.

Οι βουλευτές αντιμετωπίζουν δίωξη στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας μετά την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας τους.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης για 70 υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και θεωρείται ως ο υποκινητής του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και 58 στρατιώτες που υπηρετούν την θητεία τους.
Πηγή: skai.gr