Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Να διακόψει την παροχή οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους απειλεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τους ότι αρνούνται τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ότι δεν επιδεικνύουν σεβασμό ούτε εκτίμηση προς τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο λαμβάνουν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» σε αμερικανική βοήθεια.

«Με τους Παλαιστίνιους να μην έχουν τη βούληση πλέον να μιλήσουν για ειρήνη, γιατί θα πρέπει να κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον», έγραψε ο κ. Τραμπ.

Οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά «στον εκβιασμό των ΗΠΑ», απάντησε η αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι. «Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό», τόνισε.

Η απειλή Τραμπ έρχεται υπό τη σκιά των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει διαμηνύσει πως δεν δεχτεί το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που ετοιμάζει η κυβέρνηση Τραμπ λόγω της απόφασης για την Ιερουσαλήμ,

Λίγες ώρες πριν τα τιτιβίσματα του κ. Τραμπ η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία UNRWA, που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Ο πρόεδρος [Τραμπ] βασικά είπε πως δεν θέλει να δώσει περισσότερα χρήματα, ή να σταματήσει τη χρηματοδότηση, έως ότου οι Παλαιστίνιοι συμφωνήσουν να επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», είπε η πρέσβης Νίκι Χέιλι.

Η UNRWA χρηματοδοτείται πρωτίστως με δωρεές και οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής. Το 2015 είχε δεσμευτεί να δώσει 380,6 εκατομμύρια δολάρια και το 2016 περίπου 370 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο της υπηρεσίας.
Πηγή: skai.gr