Πάνω από 20 οι νεκροί στο Ιράν μετά από πέντε ημέρες διαδηλώσεων

Σε περισσότερους από 20 ανέρχονται οι νεκροί μετά από πέντε ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, με τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί να υποβαθμίζει ωστόσο το μέγεθος και την προοπτική των κινητοποιήσεων.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μεταδίδει η ιρανική κρατική τηλεόραση, ενώ ο προηγούμενος ανεπίσημος απολογισμός τοποθετούσε τα θύματα σε τουλάχιστον 13.

Έξι διαδηλωτές φέρεται να σκοτώθηκαν τη νύχτα κατά τη διάρκεια εφόδου σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Καχνταριτζάν, με την κρατική τηλεόραση να υποστηρίζει ότι οι νεκροί προσπάθησαν να κλέψουν όπλα από το τμήμα.

Ανάμεσα στα θύματα των τελευταίων ημερών φέρεται να βρίσκονται ένας αστυνομικός και δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, αν και οι πληροφορίες είναι ανεπίσημες.

Οι πρώτες διαμαρτυρίες ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη στην ανατολική πόλη Μασάντ με αφορμή τον υψηλό πληθωρισμό και τα κρούσματα διαφθοράς. Σύντομα όμως εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις και έλαβαν ευρύτερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν προσωπικά τον πρόεδρο Ρουχανί και τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι Αρχές προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τους διαδηλωτές το Σαββατοκύριακο, με μεγάλη αστυνομική παρουσία σε πόλεις όπως η κυβέρνηση Τεχεράνη και με προειδοποιήσεις να μην λαμβάνουν μέρος σε «παράνομες» κινητοποιήσεις. Ωστόσο οι πορείες συνεχίστηκαν την Δευτέρα για πέμπτη συναπτή ημέρα.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν από το 2009, με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν συλληφθεί, όμως ο κ. Ρουχανί τη Δευτέρα υποβάθμισε το μέγεθος της βίας και την προοπτική των κινητοποιήσεων.

«Το ιρανικό έθνος θα αντιμετωπίσει εύκολα αυτά τα προβλήματα. Ο λαός μας θα θέσει τέλος στη μικρή ομάδα που φωνάζει συνθήματα εναντίον της λαϊκής βούλησης και εναντίον του νόμου, προσβάλλοντας τις αξίες της επανάστασης και προκαλώντας ζημιές σε δημόσια περιουσία», είπε ο κ. Ρουχανί, σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στην αγγλική ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

Παρά ταύτα, υιοθετώντας έναν πιο συγκαταβατικό τόνο, ο κ. Ρουχανί επισήμανε πως η λαϊκή κριτική συνιστά «ευκαιρία» για τη χώρα, όχι «απειλή», και παραδέχτηκε πως το κράτος πρέπει να μεριμνά για τις ανάγκες των πολιτών του.

Κάλεσε τις διάφορες στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές να μιλούν με μία φωνή για να προστατεύσουν το κράτος και το σημερινό πολιτικό σύστημα, και ζήτησε εθνική ενότητα ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε πρόκληση ή απειλή.
Πηγή: skai.gr