Η Νότια Κορέα δέχεται το άνοιγμα του Κιμ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πρόταση για υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα την επόμενη Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, απηύθυνε η Νότια Κορέα.

Κύριο αντικείμενο των πιθανών συζητήσεων θα είναι η πρωτοχρονιάτικη πρόταση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν για συμμετοχή βορειοκορεατών αθλητών στους επικείμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διοργανώσει ο Νότος τον Φεβρουάριο στην πόλη Πιόνγκτσανγκ.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση σημείωσε πάντως ότι θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος και η γενικότερη βελτίωση των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα τεταμένες λόγω των πυραυλικών και πυρηνικών φιλοδοξιών της Πιονγκγιάνγκ.

Ο υπουργός Ενοποίησης της Νοτίου Κορέας πρότεινε οι υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες να συναντηθούν στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατικοποιημένη ζώνη η οποία χωρίζει τις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζέι-ιν ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να εκπονήσουν γρήγορα μέτρα για αποκατάσταση του διαλόγου ανάμεσα σε Βορρά και Νότο και να διασφαλίσουν τη συμμετοχή βορειοκορεατικής αποστολής στους Αγώνες.

Αποσαφήνισε ωστόσο ότι θα επιμείνει στην προσπάθεια να τερματιστούν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Βορρά.

Παρά το άνοιγμά του προς τη Νότια Κορέα, ο Κιμ Γιόνγκ-ουν διατήρησε το άκρως επιθετικό ύφος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι διαθέτει στο γραφείο του κουμπί με το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει πυρηνικό χτύπημα.
Πηγή: skai.gr